Lyktstolpar i Paris är formade som träd – drivs med solenergi

Eftersom Mathieu Lehanneur’s Wifi-stationer ”Escale Numérique” gjorde succé på Champs Elysées i Paris, fick Franska designern uppdraget att skapa nya lyktstolpar med tillhörande bänkar till staden. Detta resulterade i ”Clover”, en serie lyktstolpar inspirerade av och formade som träd.

Mathieu Lehanneur Clover lyktstolpar

Det är en urban möbel som kombinerar energi, funktion och material. Clover består av en smal, snidad trästam med en kronbladsformad lampklunga placerad i toppen. Under gatubelysningen finns en bänk och ett par pallar som erbjuder sittplatser för passerande fotgängare.

– Clover är en ny levande art, både vild och tam, naturlig och teknologisk, säger Lehanneur.

Gatubelysning med träd-inspirerade lyktstolpar

Den snidade stammen ser ut att vara skuren och polerad för hand av skickliga hantverkare, men är i skälva verket tillverkad digitalt med en industriell maskin. Det är en unik process som gjort det möjligt för Mathieu Lehanneur att kombinera olika lokalproducerade träslag till en robust stam.

Lampkupolerna på dessa lyktstolpar är tillverkade i aluminum för att kunna fokusera LED-ljuset rakt ner. Syftet är att minska energiförlusterna och ljusföroreningarna i staden. En ytterligare kupol på toppen av lyktstolpen innefattar solceller som kan producera tillräckligt med energi för att driva lamporna i 3 timmar. En ytterligare detalj är att fotgängare kan ladda sin mobiltelefon via en liten lucka längst ner på lyktstolparna.

mathieu-lehanneur-clover-4

Den tillhörande bänken ser ut som en överdimensionerad gren och kan anpassas i både höjd och längd efter platsen utseende. Den kan som mest bli upp mot 15 meter lång. Projektet installerades i slutet av 2015 i samband med klimatmötet COP21 i Paris.

Klient: Poitou-Charentes (Fransk region)
Projektledare: Jean-Baptiste Durand
År: 2015
Bilder: Felipe Ribon & Michel Giesbrecht

mathieu-lehanneur-clover-5

Fler berättelser
Arkitema vinner tävling om nytt besökscenter i Bornholm

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.