Lysande cykelbana inspirerad av konstnären Vincent Van Gogh

En cykelbana inspirerad av konstnären Vincent van Goghs arbete öppnades för första gången den 12 november i staden Eindhoven, Nederländerna. Cykelbanans öppnande innebar starten för det internationella Van Gogh-året 2015.

Designern för cykelbanan är Daan Roosegaarde och han ligger också bakom projektet ”Smart Highway”, som DesignWorld skrev om i slutet på förra året. Det omskrivna projektet kombinerar ett kulturarv med modern innovation och turism.

vangoghsbana: Lysande cykelbana

Banan som är inspirerad av den världsberömda målningen ”The Starry Night” av Vincent van Gogh, kommer att få besökare att tappa hakan med sin unika design och ljuselement. Dana Roosegaard har nämligen samarbetat med företaget Heijmans för att åstadkomma en upplyst cykelbana, fylld med tusentals blinkande stenar.

vangoghsbana-3

– Jag ville skapa en plats som människor kan uppleva på ett speciellt sätt, det tekniska i kombination med erfarenhet, det är vad techno-poesi betyder för mig, säger Daan Roosegaarde i ett pressmeddelande.

vangoghsbana-2

Den upplysta banan är en del av en längre cykelbana, som ska koppla samman platser med Vincent Van Gogh’s kulturarv. Därför kommer den från och med november att bilda en länk mellan de två vattenkvarnarna Opwettense och Colse, som finns med i flera av konstnärens målningar.

vangoghsbana-4

Eftersom året 2015 är Vincent Van Gogh’s 125-årsjubileum, så kommer ett omfattande kulturellt program att genomföras av Van Gogh Europa.

vangoghsbana-6

Totalt har cykelrutten kostat omkring 700,000 euro, vilket motsvarar ungefär 6,5 miljoner svenska kronor. Mer information om projektet hittas på Dezeen.

vangoghsbana-7

Fler berättelser
mamut djur fåtölj
Totpoc designar fåtölj inspirerad av förhistoriskt djur

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.