Nya Macbook Pro med Touch Bar

Nya MacBook Pro med Touch Bar – allt du behöver veta

Apple har introducerat nästa generations MacBook Pro. Det är den lättaste och tunnaste serien Macbook Pro-datorer som företaget någonsin tillverkat. En av de största nyheterna är Touch Bar, ett sekundärt interface som ersätter den översta raden funktionstangenter med en multi-touch retina skärm.

Det är nu fyra år sedan den senaste Macbook Pro-serien med Retina-skärm introducerades av Apple. Inga större uppdateringar av datorerna har skett sedan dess, men i veckan avslöjades tre nya modeller.

– Denna vecka utgör 25-årsdagen av Apples första bärbara dator; genom åren har varje generation infört nya innovationer och möjligheter, och det är passande att den nya generationens MacBook Pro är det största framsteget fram tills nu, säger Philip Schiller, senior Vice President för global marketing på Apple.

Under presskonferensen avslöjades inga nyheter för den populära datorserien Macbook Air. Det är ett tecken på att modellen inte kommer att finnas med framöver. Man har istället släppt en billigare variant av Pro, utan den nya Touch Bar-funktionen.

macbook-pro-touch-bar-2

Nytt sätt att navigera med Touch Bar

Apple har som sagt ersatt den översta raden på tangentbordet, med en touch-skärm i retina. På så sätt kan man skapa anpassade navigeringsknappar för olika typer av appar och program. Touch Bar kan visa allt från tappar och favoriter i Safari, till emojis i messenger. Den underlättar också vid användandet av redigeringsprogram för bilder och video.

Sajten Cult of Mac avslöjade att nya Touch Bar kommer att drivas med en modifierade version av Apples iOS. Det är samma operativsystem som driver Apples klockor, dvs Watch OS. Fördelen med att ha ett separat operativsystem för navigeringen, är att den kan vara aktiverad när resten av datorn och Mac OS är avstängd.

En annan nyhet är Touch ID, som lanseras för Mac i samband med Touch Bar. Tekniken har funnits ett tag på iPhone och iPad, men kommer nu för första gången till Macbook Pro. Touch ID tillåter bland annat enkla köp och upplåsning av datorn, genom fingeravtrycksläsning.

macbook-pro-touch-bar-3

Tunnaste och lättaste Macbook Pro-modellen någonsin

Den som tidigare föredragit Macbook Air, kommer inte att bli besviken. Nya Macbook Pro är både tunnare och lättare än tidigare modeller. Den en styv unibody design i aluminum som är tätt packad med all teknik.

Modellen med 13-tums skärm är 17 procent tunnare (14,9 mm) och har en volym som är 23 procent mindre än tidigare generationens Macbook Pro. Modellen med 15-tum skärm är 14 procent tunnare (15,5 mm) och har 20 procent mindre volym än föregående generationen. Båda modellerna väger ungefär 230 gram mindre än tidigare.

Två ikoniska designfunktioner som Apple har tagit bort är Magsafe-laddaren och det lysande äpplet. Den lysande logotypen på baksidan finns inte längre med på nya Macbook Pro. Apple har bytt ut den mot en svart logotyp för den rymdgrå modellen och en vit logotyp för den silvriga. Detsamma gäller den magnetiska magsafe-laddaren, som nu ersatts med en USB-C port.

macbook-pro-touch-bar-4

Senaste tekniken och ny färgstark skärm

Förutom Touch Bar är nya Macbook Pro sprängfylld med den senaste tekniken och har en större Force Touch trackpad. Apple har också inkluderat en ny färgstark skärm, som levererar 67 procent mer i kontrast än tidigare generationens skärmar. Den är bara 0,88 mm tjock och drar 30% mindre energi än tidigare skärmar.

Samtliga modeller har uppdaterats med nya grafikkort, samt blixtsnabba SSD-hårddiskar och minneskort. Detta har gjort att grafik-prestandan är 2,3 gånger snabbare än tidigare. Nya Macbook Pro använder sig också av sjunde generationens processorer, dual-core i5 och quad-core i7 med eDRAM. Apple har också uppdaterat datorernas termodynamiska arkitektur, för att passa en tunnare design.

Nya Macbook Pro kan ha upp till fyra stycken Thunderbolt 3-portar, med både dataöverföring och laddning genom samma port. Användare kan därmed koppla en stor retina skärm med 5K-upplösning och köra den genom en och samma port.

Fler berättelser
Google självkörande bil i olycka
Självkörande bil från Google i olycka – kör in i sidan på buss

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.