Marija Puipaite formar sittytor med sina ben i Embracing Touch

Embracing Touch är ett examensarbete av industridesignern Marina Puipaitė från Litauen, om designers relation till sina verk och närvaron i dem.

Marija_Puipaite_by_Lisa Klappe: Embracing Touch
Bild: Lisa Klappe

I sina arbeten ger designers och formgivare ofta bort en del av sig själva. Projektet Embracing Touch utgörs av en samling skulpturala sittytor. Det är också en metod på hur en designer kan skapa nya former med hjälp av sin egen kropp.

Marija_Puipaite_DAE_2014_Embracing_Touch_04
Bild: Lisa Klappe

– Design är en betydelsefull fråga, som är konkret och önskvärd. Det är vad man förstår och upplever fysiskt. Det är som ett klädesplagg som man kan prova, för att se hur det passar. På samma sätt projicerar du dig själv genom någon annan.

Marija_Puipaite_DAE_2014_Embracing_Touch_03
Bild: Lisa Klappe

– Så bakom en fråga finns det en designer. Vet vi hur mycket intimitet och personlighet som han eller hon lämnar i sin design? Skulle vi förändra vår uppfattning om en produkt ifall vi mötte skaparen, och därmed stod inför faktumet att denne har en fysisk kropp av kött och blod, med en viss fysiologi, volym, lukt, andedräkt? Skapar det en intimare relation till användaren?

Marija_Puipaite_DAE_2014_Embracing_Touch_02
Bild: Lisa Klappe

Sittytorna i Embracing Touch är gjorda av björkplywood, gips + sand + silikon, mdf + ull + harts. Samtliga bilder är tagna av fotografen Lisa Klappe.

Marija_Puipaite_DAE_2014_Embracing_Touch_07
Bild: Lisa Klappe
Fler berättelser
Huset ”Frame” för ungt par av Igor Sirotov

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.