Alison Brooks ritar böjd byggnad av massivträ
Bild: Dav Stewart

Massivträ används för att konstruera gigantiskt leende av Alison Brooks

Under London Design Festival 2016 har arkitektbyrån Alison Brooks samarbetat med AHEC (American Hardwood Export Council) och Arup. Tillsammans har man konstruerat en böjd byggnad i form av ett gigantiskt leende av massivträ.

american_hardwood_smile_3
Bild: Dav Stewart

Byggnaden ”The Smile” är uppförd i tulpanträ och invigdes igår på Chelsea College of Art i London. Alison Brooks koncept är den första rörformade byggnaden någonsin av konstrueras med tulpanträ (CLT). Totalt är den 34 meter lång, 2,5 meter bred och 3,5 meter hög. Den kommer att vara tillgänglig för allmänheten fram till 12 oktober 2016.

american_hardwood_smile_5
Bild: Dav Stewart

– Det är en mycket intressant träslag – den har underbara korn och färgvariationer. Tulpanträ har också en typ av lyster, så att kornen är täta och släta. Jag älskar hur träremsorna i massivträ har en riktning som uttrycker hur strukturen fungerar, säger Alison Brooks.

CLT (Cross-laminated timber) är ett manipulerat massivträ som kan användas till att skapa väggar och golv för hela byggnader. Den har en skiktad konstruktion där träfibrerna för varje skikt är rätvinkliga. När skikten slås samman fås Plywood-liknande paneler med likvärdig styrka i båda riktningarna.

american_hardwood_smile_4
Bild: Dav Stewart

Resultatet är ett massivträ som är starkare än betong och idealiskt för prefabricerade konstruktioner och snabb montering. Genom att använda CLT kan byggtiden minskas med upp till 30%. Faktum är The Smile är första byggnaden i världen att tillämpa CLT-paneler. Hela strukturen består av totalt 12 stora skivor, där varje skiva är 14 meter lång och 4,5 meter bred.

– Formen på The Smile antyder att den kommer börja gunga, och är därför en inbjudan att testa om paviljong rör sig och hur det känns att gå in på ett böjt golv. En enskild dörr och ramp från torget uppmanar besökare att titta in – någonting i stil med vår arketypiska bild av Noaks Ark, fortsätter Alison Brooks.

american_hardwood_smile_6
Bild: Dav Stewart

The Smile är den mest komplexa strukturen i massivträ som någonsin byggts. Den har inte bara en, utan två stycken hängande avsatser och en entrédörr placerad i mitten, där påfrestningarna är som störst.

Byggnaden är konstruerad för att kunna motstå cirka 10 ton vindbelastning, vilket har en tendens att snedvrida det rektangulära tvärsnittet på röret till en sugtablett form. För att stoppa den leende byggnaden från att välta av mängden besökare och vindbelastningen, har man förstärkt undersidan med 20 ton stål. Över 6000 långa skruvar används också för att hålla CLT-panelerna på plats.

american_hardwood_smile_1
Bild: Dav Stewart
Fler berättelser
tillfälliga saluhallen på östermalmstorg
Nu öppnar den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.