Rumsavdelaren BUTTON av Mia Cullin

Mia Cullin tar fram unik kollektion baserad på cirkeln

På Designgalleriet i Stockholm visar Svenska formgivaren Mia Cullin just nu en unik kollektion som tagits fram baserad på cirkelns form. Utställningen heter ”Omkring” och består av armaturer, rumsavdelare, möbler och ett antal mindre objekt.

miacullinrebindbag

Mia Cullin har kontinuerligt arbetat med att formge möbler, inredning och design sedan 1998, då hon tog examen vid Konstfack. Hon har tidigare genomfört samarbeten med välrenommerade möbelproducenter som Blå Station, Materia och Woodnotes.

miacullinrebind
Stor pall i serien REBIND

Utställningen Omkring är konstruerad med cirkeln i centrum, där föremålen ställs ut i periferin och besökarna rör sig fritt inuti. Den visas just nu på Designgalleriet i Stockholm fram till 29 april.

– När jag började analysera och se på de senaste projekten jag jobbat med finns cirkeln både i detalj och i helhet. I utställningen samlar jag ihop föremål där cirkelns form är central genom sin funktion, form eller som konstruktionselement, berättar Mia Cullin.

pendelarmaturermeridian
Pendelarmaturerna MERIDIAN

Kollektionen består av pallarna REBIND och bordet RINGEN som tagits fram tillsammans med möbelföretaget Gemla i deras traditionella tillverkningsmetod basning. Det betyder att träets ångas och böjs för hand, för att sedan torkas.

– Pallarna REBIND visades första gången på utställningen TWELVE på möbelmässan i Stockholm 2015. Materialet är massiv och skiktlimmad bok i underrede och sarg och flätad sits i vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö, fortsätter Mia Cullin.

pallarrebind
Små pallar i serien REBIND

Även två omtalade rumsavdelare BUTTON och OMKRING. Den förstnämnda tillverkas i ekologiskt läder från Tärnsjö och består av sammansatta moduler som kunden monterar ihop själv. Rumsavdelaren OMKRING visades upp på den omtalade utställningen We love Woods i Fiskars under sommaren 2015 och består av skiktlimmade träningar i björk.

I kollektionen hittas också armaturen MERIDIAN som tagits fram i samarbete med Ateljé Lyktan och växtkärlet GRO för Nola som visades för första under Stockholm Furniture Fair 2016.

rumsavdelareomkring
Rumsavdelaren OMKRING
Fler berättelser
Installation med fragmenterade pelare i träkål

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.