Microgarden: Mobilt växthus av Tomorrow Machine

Microgarden är ett mobilt växthus utvecklat av Svenska designstudion Tomorrow Machine i samarbete med Tyska odlingsföretaget INFARM i Berlin. Idéen är att vem som helst, var som helst ska kunna odla skott, så kallade microgreens. Microgreens är skott som har vuxit sig så stora att de första riktiga bladen är färdigutvecklade.

Microgarden Kit av Tomorrow Machine
Fotografi av Merav Maroody.

Produkten som heter Microgarden Kit är ett växthus för hemmaanvändaren i en återvunnen och ihopvikbar plastförpackning. I förpackningen odlas skotten i en genomskinlig, algbaserad gel vid namn agar-agar. Fördelen är att man inte behöver vattna sina skott, eftersom de tar vatten direkt från den gel de växer i.  Det blir därmed ett slutet ekosystem. En annan fördel med den genomskinliga gelen är att man kan följa hur skottens rötter gror och växer genom plastförpackningen.

”Vi ville skapa ett nytt sätt att odla hemma. Microgarden Kit är nästa generations hemmaodling, där slutresultatet en blandning av ett serveringsfat och en växande odling”, säger Tomorrow Machine.

opening_1000x660

Växthuset är designat så att dess väggar skär odlingen i sex bitar. Hemanvändaren kan sedan välja att ta en skiva eller att ställa fram hela växthuset på bordet och servera från.

”Vår inspiration är plockmat och vi ville ge växterna samma känsla som en canapé eftersom vi tycker att hemodlade skott är den godaste och färskaste man kan äta.”

Underneath_1000x660

Microgarden Kit levereras som ett platt paket och består av tre delar: Ett ihopvikbart växthus, frön och agar-agar pulver. Det enda som behovs göras är att koka agar-argar-pulvret med vatten och hälla blandningen i plastförpackningen, som sedan stelnar. Efter 5-14 dagar är skotten redo att serveras.

sliced_1000x660

”Vår vision är att Microgarden-kittet ska göra hemmaodling lätt och tillgänglig för alla. Nu kan du odla dina egna skott utan bekämpningsmedel och utan långa transporter. Det blir inte mer ekologiskt och närodlat än så. ”

Företaget INFARM har hjälpt till att finansiera projektet genom en kampanj på crowdfunding-sajten Indiegogo. Varje person som bidrar får ett eget växthus innan de släppts på marknaden. Kampanjen pågår från den 3 maj till den 13 juni 2014.

packaging_1000x660

Fler berättelser
Prefabenhet tar tillvara på sol & vindenergin

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.