Mikrobiologi i glas från konstnären Luke Jerram

Glaskonstnären Luke Jerram har sedan år 2004 arbetat med att tillverka skulpturer i glas föreställande mikrobiologi. Syftet med skulpturerna är att begrunda effekterna av farliga virus och ge en alternativ representation av de färgglada bilderna media publicerar.

Mikrobiologi av Luke Jerram
Salmonella

I verkligheten är virus mindre än en våglängd ljus, vilket betyder att de inte har någon egentlig färg. Genom att plocka bort färgen från virusbilderna och ta fram juvelliknande glasskulpturer, bildas en relation mellan konstverken och vad de står för.

Glasskulpturer föreställer mikrobiologi
Ebola

Skulpturerna tas fram i samarbete med glasblåsarna Kim George, Brian Jones och Norman Veitch. Formen baseras på råd av virologer från Bristols universitet samt vetenskapliga fotografier och modeller.
De ifrågasätter hur man idag artificiellt färgar virusbilder och hur det påverkar vår förmåga att förstå dessa fenomen. Vissa bilder färgas nämligen av vetenskapliga skäl, medan andra redigeras och färgas av estetiska skäl. Detta leder till förvirring eftersom man inte längre kan förstå skillnaden.

glassmicrobiology17
Svininfluensa

”Glass Microbiology” som konstserien heter på engelska, har uppmärksammats världen över och finns att se på kända museer. Tex Metropolitan Museum i New York, Wellcome Collection i London och Museum of Glass i Shanghai. År 2009 presenterades hans konst på Mori Museum i Tokyo, tillsammans med verk av Warhol, Damien Hirst och Leonardo da Vinci.

glassmicrobiology16
Adenovirus
glassmicrobiology15
MRSA
glassmicrobiology11
HIV
glassmicrobiology8
Svininfluensa
glassmicrobiology7
Svininfluensa
glassmicrobiology5
Svininfluensa
glassmicrobiology14
ev71
glassmicrobiology12
Humant papillomvirus
glassmicrobiology4
Smittkoppor
glassmicrobiology3
SARS
glassmicrobiology2
HIV
glassmicrobiology9
Påhittat virus
glassmicrobiology10
T4 virus
glassmicrobiology1
E.coli
Fler berättelser
”Skypool” byggs mellan två bostadshus i London

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.