Glaskonstnären Luke Jerram har sedan år 2004 arbetat med att tillverka skulpturer i glas föreställande mikrobiologi. Syftet med skulpturerna är att begrunda effekterna av farliga virus och ge en alternativ representation av de färgglada bilderna media publicerar.

Mikrobiologi av Luke Jerram

Salmonella

I verkligheten är virus mindre än en våglängd ljus, vilket betyder att de inte har någon egentlig färg. Genom att plocka bort färgen från virusbilderna och ta fram juvelliknande glasskulpturer, bildas en relation mellan konstverken och vad de står för.

Glasskulpturer föreställer mikrobiologi

Ebola

Skulpturerna tas fram i samarbete med glasblåsarna Kim George, Brian Jones och Norman Veitch. Formen baseras på råd av virologer från Bristols universitet samt vetenskapliga fotografier och modeller.
De ifrågasätter hur man idag artificiellt färgar virusbilder och hur det påverkar vår förmåga att förstå dessa fenomen. Vissa bilder färgas nämligen av vetenskapliga skäl, medan andra redigeras och färgas av estetiska skäl. Detta leder till förvirring eftersom man inte längre kan förstå skillnaden.

glassmicrobiology17

Svininfluensa

”Glass Microbiology” som konstserien heter på engelska, har uppmärksammats världen över och finns att se på kända museer. Tex Metropolitan Museum i New York, Wellcome Collection i London och Museum of Glass i Shanghai. År 2009 presenterades hans konst på Mori Museum i Tokyo, tillsammans med verk av Warhol, Damien Hirst och Leonardo da Vinci.

glassmicrobiology16

Adenovirus

glassmicrobiology15

MRSA

glassmicrobiology11

HIV

glassmicrobiology8

Svininfluensa

glassmicrobiology7

Svininfluensa

glassmicrobiology5

Svininfluensa

glassmicrobiology14

ev71

glassmicrobiology12

Humant papillomvirus

glassmicrobiology4

Smittkoppor

glassmicrobiology3

SARS

glassmicrobiology2

HIV

glassmicrobiology9

Påhittat virus

glassmicrobiology10

T4 virus

glassmicrobiology1

E.coli

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.