Minnesask

Minnesask låter änkor återuppleva intima stunder med maken

Holländska designern Mark Sturkenboom har designat en minnesask för änkor, med en penisformad behållare till för att förvara askan från en avliden make. Lådan presenterades under designveckan i Milano 2015.

21 grams minnesask

Minnesasken ”21 Grams” låter änkor återuppleva intima minnen med sin döda partner. Efter att någon har dött, är saknaden av intimitet med den personen en viktig del av smärtan och sorgen. Det är detta som har varit drivkraften bakom skapandet av 21 grams. Den penisformade boxen låter nämligen änkor spara 21 gram aska från en avliden partner, för att de intima minnena ska vara för evigt.

21gram3

Genom att sammanföra flera nostalgiska minnen som doften av makens parfym och favoritmusiken som spelades när han friade till henne, så öppnas ett fönster bakåt i tiden. Änkor kommer åter igen kunna ha en intim natt med sina älskade.

21 grams urn

Asken består utav flera trälager som slipats ner för hand till en organisk form. Glasen på den penisformade behållaren har tillverkats med samma glasblåsnings-teknik som används för att ta fram laboratorieutrustning. Cylindern på behållaren och låsmekanismen är gjord i 14 karats guldpläterad mässing.

21 grams

På baksidan av asken finns det en inbyggd akustisk förstärkare, där man kan koppla in en iPhone som sedan spelar musik genom de blomformade hålen inuti lådan. Det finns också en inbyggd låsfunktion, med en tillhörande nyckel som änkan kan bara runt halsen.

photo_Zanne Zurné

Designer: Mark Sturkenboom
Projektnamn: 21 Grams
År: 2012
Typ: Urna / minneslåda
Material: Guld, trä, glas, gummi och mässing
Storlek: 15x25x15cm,
Vikt: 2 kg

Skiss på asken
Tidig designskiss på minnesasken
Fler berättelser
Kina bygger gigantiskt ringliknande monument

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.