Möbler med intarsia hyller franskt finsnickeri

Möbler med intarsia hyllar traditionen av franskt finsnickeri

Franska studion Ymer & Malta har tagit fram en kollektion möbler i intarsia, tillsammans med designern Benjamin Graindorge. Kollektionen som heter ”Sleeping Beauty”, representerar en modern nytolkning av intarsia-tekniken och är skapad för att hylla traditionen av franskt finsnickeri.

Designstudion Ymer & Malta grundades år 2009 av Valérie Maltaverne, en tidigare ljud och videoproducent med över 20-års erfarenhet i branschen. Hon förhåller sig till designbranschen på samma sätt som när hon arbetade som producent. Hennes idé är att samtliga objekt som tillverkas, ska kunna uttrycka någon form av berättelse.

skåp med intarsia-mönster
Detaljvy av det dekorerade skåpet

Tradition av franskt finsnickeri

Först koncentrerade man sig på att arbeta fram en lämplig teknik för intarsia, baserad på traditionen av franskt finsnickeri. Detta var en stor utmaning att anta under 2000-talet, eftersom det enbart var under tidsepokerna ”art nouveau” och ”art deco”, som metoderna för finsnickeri tillämpades.

Designern Benjamin Graindorge påbörjade projektet med en tom sida. Totalt har man lagt ner över två år på att utforska olika tekniker för intarsia, på grund av ämnets komplexitet. Det var dialogen mellan designer och hantverkare som blev den stora nyckeln till framgång i projektet.

Mönstrat träbord
In My Skin – bord med nutida intarsia

Nutida tolkning av intarsia

Projektet handlade inte bara om att skapa ett mästerverk i 1700-tals bemärkelse. Målsättningen var också att föreslå en ny väg för tekniken, dvs ett nutida sätt att tolka och bygga intarsia-motiv på.

Grundaren Valérie Maltaverne har i sin roll som producent, valt ut alla lämpliga hantverkare, snickare, skåptillverkare och marketeri-experter. Hon har också undersökt vilka träslag och lacker som kan användas till möblerna.

En av möblerna i kollektionen är skåpet ”Cloudinchest”, som byggts av 17 olika nyanser av trä. Genom att arbeta med skickliga hantverkare, har man lyckats skapa ett möbel som bevarar och vidareutvecklar den franska traditionen av finsnickeri. Skåpet är gjort av totalt 3000 träbitar i varierande nyanser, som tillsammans bildar ett pixlat mönster. Dimensionerna på skåpet är 180 x 50 x 20 cm. Övriga möbler i kollektionen hittas på Ymer & Malta’s hemsida.

YMERMALTA1

Fler berättelser
anteckningsbok med magnetiska sidor
Anteckningsbok med löstagbara magnetiska sidor från Rekonect

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.