fasad med ornament

Monsén Arkitekter skapar fasad med 3D-utskrivna ornament

Intill Konserthuset i Uppsala byggs ett unikt kontorshus, ritat av Monsén Arkitekter. Fasaden på den 8000 kvadratmeter stora byggnaden är nämligen dekorerad med 3D-utskrivna ornament.

– Dagens arkitektur har blivit naken och avskalad. Tidslös arkitektur är så tråkigt att se på så klockorna stannar.
Vi vill ser mer karaktär och rock n roll på husen igen, och lanserar en ny arkitekturstil som motreaktion. Vi kallar stilen Super Deco och den handlar om storytelling och kontext, berättar Daniel Monsén, arkitekt och VD på Monsén Arkitekter.

3D-utskrivna ornament i fasad av Monsén Arkitekter
Datormodell av ett ornament

Fastigheten KV Eldaren byggs av Arcona på uppdrag av Jernhusen. Det blir det första riktiga huset som Monsén arkitekter ritat, och världens första byggnad i Super Deco-stilen.

– Måste nya hus se ut som anonyma lådor? Måste vi följa den oskrivna regeln ”ornament is crime”? Jag älskar arkitektur, personliga hus, storytelling och är övertygad att vi kan åstadkomma något annorlunda.
Kanske kan vi nu äntligen utmana Kontrakts- och den industriella tillverkningen i byggbranschen, som tvingat oss att acceptera en stram design. 3D-printers och DIY-rörelsen är här och den måste vi använda till nya spännande miljöer, fortsätter Daniel Monsén.

ornamentfasad_monsen_4
Gjutformen skapas i 3D-skrivaren

Ornamenten tillverkas med hjälp av världens största 3D-skrivare, en Gigabot som köpts in av arkitektkontoret från Texas. 3D-skrivaren kan ha dubbla munstycken för att skriva med två stycken plastrullar samtidigt, vilket gör att processen går snabbare. En färdigbyggd Gigabot kan kosta uppemot 100,000 SEK.

Gjutformarna till ornamenten skrivs ut i skala 1:1 med 3D-skrivare, för att sedan gjutas i fabrik. Det tar ungefär 40 timmar att skriva ut en gubbe. Fördelen med metoden är att det blir både enklare och billigare att skapa arkitekturdetaljer till byggnadsprojekt.

För tillfället har man ungefär 200 färdiga ornament stående i en gjutfabrik som inväntar montering på KV Eldaren. Byggnaden beräknas bli färdig till juni 2016.

ornamentfasad_monsen_3
Färdiga ornament, redo för montering
Fler berättelser
Industriellt sovrum med lakoniska former av Velizar Dimitrov

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.