Moonlight Cabin
Bild: Jeremy Weihrauch

Moonlight Cabin: Tillflyktsort av Jackson Clements Burrows

Arkitektbyrån Jackson Clements Burrows grundades 1998 och har sedan dess åtagit sig att leverera exceptionell arkitektur. Projektet Moonlight Cabin ligger vid en vindpinad kustremsa i delstaten Victoria, Australien och är tänkt som en tillflyktsort, optimerad för landskapets efemära förhållanden.

10_Moonlight Cabin_Jackson Clements Burrows
Bild: Jeremy Weihrauch

Huset som är 60 kvm stort är tänkt att utforska gränsen för hur litet ett hus kan bli. Det utmanar våra konventionella föreställningar om vilka beståndsdelar som är viktiga i det vardagliga livet. Uppdraget var att skapa en liten, simpel och effektiv byggnad för ett par och deras två barn.

9_Moonlight Cabin_Jackson Clements Burrows
Bild: Jeremy Weihrauch

Utvändigt är Moonlight Cabin klädd i en regnskärm av trä som ska fungera på samma sätt som en Gore-tex-jacka. Fasaden skyddar de bosatta från väder och vind, samtidigt som det på ett naturligt sätt kan röra sig med de föränderliga klimatförhållandena. Justerbara skärmar gör att huset kan öppnas upp eller stängas när familjen är bortrest.

1 Moonlight Cabin_Jackson Clements Burrows
Bild: Jeremy Weihrauch

Interiören är gjord som en öppen planlösning med skjutdörrar till sovrummen. Det finns också ett kök, lounge-område och badrum. Inredningen består av enklare möbler innefattande en dubbelsäng och våningssäng. Både köket och lounge-området har integrerats i en central konsolenhet omgiven av yttre korridorer. Moonlight Cabin är på så sätt effektivt planerad för att undvika att minsta lilla utrymme går till spillo.

2 Moonlight Cabin_Jackson Clements Burrows
Bild: Jeremy Weihrauch

Bland de använda materialen hittas ett eukalyptus-liknande träslag från Australien, betong och oljat trä. Dessa valdes för att åstadkomma ett generöst boende för maximal komfort.

5 Moonlight Cabin_Jackson Clements Burrows
Bild: Jeremy Weihrauch

För att summera är Moonlight Cabin ett hållbart och kostnadseffektivt hem, som skyddar mot klimatet samtidigt som det ingriper i landskapets efemära förhållanden.

3 Moonlight Cabin_Jackson Clements Burrows
Bild: Jeremy Weihrauch

Arkitekt: Jackson Clements Burrows
Plats: Great Ocean Road, Victoria, Australien
Area: 60 kvm

4 Moonlight Cabin_Jackson Clements Burrows.jpg
Bild: Jeremy Weihrauch

Färdigställt: Januari 2014
Fotografi: Jeremy Weihrauch
Team: Tim Jackson Jon Clements Graham Burrows Jessie Legge

8 Moonlight Cabin_Jackson Clements Burrows
Bild: Jeremy Weihrauch
Fler berättelser
Studiomama renoverar 1700-talsvåningar i gamla stan

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.