Mötesplatser vid skolvägen av TYIN Tegnestue stimulerar aktivitet

Syftet med projektet ”Barnetraakk” av TYIN Tegnestue är att försöka stimulera barn till aktivitet genom att göra cykel eller gångvägen till skolan mer attraktiv, då inaktivitet är ett växande problem för barn i den här åldersgruppen.

Mötesplatser vid skolvägen

Projektet genomfördes i ett samarbete mellan barn från Gran’s kommun i Norge, Norska motsvarigheten till vägverket, Norsk Form och studenter från Oslos arkitektur och designskola.

Mötesplatserna designades tillsammans med Rintala-Eggertsson Architects och placerades ut längst med skolvägen i Gran. Varje enskild modulenhet är målad i en egen stark färg för att locka barnen till lek. Idéen kom till efter att man genomfört en serie ”workshops” för barnen i skolan.

tyinbarnetraakk2

Enheterna kan placeras ut enskilt eller i grupper och de blir en naturlig mötesplats med social interaktion för barnen från och till skolan. Man hoppas att fler kommuner ska nappa på idéen och att man inom en snar framtid ska kunna se dessa mötesplatser längst med fler skolvägarna i Norge.

tyinbarnetraakk3

Arkitekt: TYIN Tegnestue
Plats: Gran, Norge
Medarbetare: Johannes Dragsson, Mio Oribe, Tereza Krivinkova, Matthias Tellquist, Aleksander Svingen, Lasse Kilvær, Bendik Støckert, Åsa Johanson, Ona Flindall, Magnus Vågan, Anja Petkovic, Carla Carvalho, Magnus Hellum
Area: 20 kvm
Byggår: 2013
Fotografi: Pasi Aalto

tyinbarnetraakk4

Samarbetspartner: Rintala Eggertsson Architects
Sponsorer: Kebony, Essve, NTNU, AHO
Klient: Gran Kommune, Statens Vegvesen, Norsk Form
Total kostnad: 160000 SEK

tyinbarnetraakk5

tyinbarnetraakk6

tyinbarnetraakk7

tyinbarnetraakk8

tyinbarnetraakk9

tyinbarnetraakk10

Fler berättelser
Arrhov Frick Arkitektkontor
Arrhov Frick ritar minimalistiskt hus med sex väggar i Nacka

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.