Restaurang Mr P på Götaplatsen av Okidoki Arkitekter

Restaurangen Mr P av Okidoki Arkitekter ligger på Götaplatsen, inklämt mellan två institutioner. Restaurang Fond med stjärna i Guide Michelin och Göteborgs Konstmuseum med tre stjärnor i Michelins Green Guide.

Restaurang Mr P från Okidoki Arkitekter
© Okidoki Arkitekter

Beskrivning från arkitekten: Pretentionerna var oundvikligen höga och beställarens önskan blev att utgå från de högt ställda kvalitetskraven. Dock ville man göra Mr P tillgängligt för alla och hela tiden. Öppettiderna blev således varje dag från 11-01.

Stefan Karlsson på Restaurang Fond ogillar liknelsen mellan kocken och konstnären p.g.a. det pretentiösa anslaget: ”kocken är ingen artist, den lagar god mat, inga konstigheter”. Därför enades vi om att utgå från det gemensamma i hantverket, dvs handens kraft och dess bearbetning av råvaror. Konstnären har sin duk, sina verktyg och råvaror som den bearbetar i sin studio och kocken har sitt dito i köket. Mr P växte fram i skarven mellan de båda.

mrpokidoki1
© Okidoki Arkitekter

Vi satsade allt på att se till att rätt råvaror fanns att bearbeta. Skinn på borden, kolmårdmarmor på bardisken (närproducerad), mässing, kalkstensgolv, massiv ask och obehandlat stål. Vi ritade allt. Stolar, bord, fast inrede, paneler med infälld belysning och komponerade hängningen med reproduktioner från konstmuseets samlingar. Fram tills två veckor innan öppning var det tänkt att hänga riktiga oljemålningar från Konstmuseets samlingar, men p.g.a. ansvars- samt försäkringsfrågor gick det i stöpet.

mrpokidoki3
© Okidoki Arkitekter

Målet var att skapa en restaurang som upplevdes tidlös, med förutsättningar att åldras. Vår tolkning av detta var förutom i valet av vackert åldrande material, ett rum med baren, den sociala motorn i centrum och matplatser runt den i barhöjd. Att synliggöra kockarna i ett öppet kök som fond i rummet blev enligt logiken ovan given.

Tron på hantverkaren, hantverket och att vi tillsammans strävade mot kvalitet skapande förutsättningar för en ideal process att ta vid. De handplockade hantverkarna byggde prototyper av våra skisser och vi utvecklade gemensamt detaljer, konstruktioner och proportioner. Resultatet blev i våra ögon det som Stefan Karlsson beskrev initialt: ”inga konstigheter”.

mrpokidoki5
© Okidoki Arkitekter

Plats: Götaplatsen, Göteborg
Färdigställt: 2012
Arkitekt: Okidoki Arkitekter
Area: ca 150 kvm

mrpokidoki4
© Okidoki Arkitekter
mrpokidoki6
© Okidoki Arkitekter

Ritningar:

Fler berättelser
Nordens högsta skyskrapa till Göteborg

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.