IvUU8joBb1Q

Det har tagit 14 månader för Svenska musikern Martin Molin att bygga ”Wintergatan Marble Machine”. Det är en handvevad musikmaskin bestående av 1000 specialgjorda delar som gör musik med 2000 stålkulor.

Maskinen består av en vibrafon, bas, bastrumma och flera andra instrument, som tillsammans med musikern Martin Molin bildar ett musikaliskt mästerverk.

Wintergatan Marble Machine - handvevad musikmaskin

Det är ett unikt konstverk där varje liten enskild del är byggd för hand. På Wintergatan’s Youtube-kanal har man lagt upp en video som demonstrerar hur tillverkningsprocessen för denna uppseendeväckande musikmaskin sett ut.

Musikmaskinen har varit Martin Molin’s arbete i över ett år. Precis som den nyfikenhet och passion som drabbade Dr Frankenstein i Mary Shelley’s klassiska saga. Han har haft en dröm som uppslukat honom helt och gjort att han fortsatt arbeta outtröttligt tills den blivit verklighet.

Wintergatan-2

I en musikvideo som Wintergatan släppt, kontrolleras musikmaskinen manuellt av Martin Molin i hans musikstudio. Maskinens mitthjul är programmerbart och kan justeras under spelningens gång. Marble Machine börjar på E-moll och slutar på C-dur. Det är svårt att beskriva upplevelsen med ord, så därför är det rekommenderat att se musikvideon.

Wintergatan Marble Machine and Martin_4

Uppdatering: På hemsidan har Wintergatan har gått ut med att man just nu håller på att bygga en ny musikmaskin, Marble Machine 2.0, som kommer att vara flyttbar för att tas med på turné. Den kommer bestå av sju modulära horrokrux-delar, där varje del har en egen väska. Mer information om detta kommer inom kort.

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.