Collection Building är en reflekterande och skålformad utställningsbyggnad till Museum Boijmans Van Beuningen i Rotterdam, Nederländerna av designstudion MVRDV. Bilderna är framtagna av Antonio Coco.

DEPOT - INTERIEUR LQ - utställningsbyggnad

Byggnaden kommer att vara tillgänglig för allmänheten och innehålla utställningslokaler, kontor, cafeteria samt skulpturträdgård och restaurang på taket. Från entrén på bottenvåningen till restaurangen och skulpturträdgården på taket, går en sicksackande väg genom de olika utställningslokalerna. Vägen kan varieras efter behov av Museum Boijmans Van Beuningen.

DEPOT - AVOND LQ - skålformad utställningsbyggnad

Det kommer också att finnas utrymmen som inte är tillgängliga för allmänheten, exempelvis logistikavdelningar, karantän och rum för privata konstsamlingar. Ägare till privata konstsamlingar har möjlighet att besöka museet och se sin konst avskiljt från allmänheten. Konceptet är konstvärldens motsvarighet till VIP-loge. Allt som är 40% av den totala ytan på 15000 kvm tillgänglig för allmänheten.

DEPOT Beeldentuin (c) MVRDV LQ

Taket med utsikt över staden Rotterdam, kommer att bli det nya hemmet för ufo-formade huset Futuro av finska arkitekten Matti Suuronen.

TP 578_131014_sustainability

Collection building ska uppföras vid norra kanten av Rotterdams museumpark, som OMA och Yves Brunier tänkt 1994. För att inte skada parken så har byggnaden utformats som en rund miljövänlig reflekterande volym. Detta skall leda till att byggnaden syns mindre. Reflektionerna kommer dock vara kontrollerbara för att undvika oönskade ljuseffekter.

TP 578_bling bling diagrams

Det är en utställningsbyggnad som ska innefatta 7 st olika klimat, varierade beroende på avdelning och behov. Trots det hoppas man på att kunna uppnå miljöcertifikatet BREEAM.

tp 578_OVERVIEW AXO

Arkitekt: MVRDV
Team: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Fokke Moerel, Sanne van der Burgh, Marta Pozo Gil, Gerard Heerink, Elien Deceuninck, Saimon Gomez Idiakez, Nacho Velasco, Jason Slabbynck och Mariya Gyaurova
Plats: Rotterdam, Nederländerna

TP 578_park diagrams

År: 2013+
Klient: Museum Boijmans Van Beuningen, De Verre Bergen Foundation, Rotterdams stad
Area: 15.000 kvm
Budget: 50 miljoner Euro

TP 578_routing axo's

TP 578_structural axo

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.