självknytande sneakers från Nike

Nike lanserar självknytande sneakers med automatisk passform

Sportvarumärket Nike har avslöjat ett par självknytande sneakers som automatiskt anpassar sig efter foten när man tar på dem. Nike HyperAdapt 1.0 är utgången av ett omfattande forskningsprojekt inom digital, elektronisk och mekanisk ingenjörskonst.

Nike HyperAdapt 1.0 innehåller sensorer och små elektriska motorer som drar åt skosnörena om fötterna när man stoppar ner dem i skorna. En kontrollpanel på sidan tillåter användaren att justera passformen manuellt. På så sätt slipper man onödigt tryck mot foten på grund av för lösa eller för hårt knutna skosnören.

Självknytande sneakers heter Nike HyperAdapt 1.0

”När du kliver in, nuddar hälen en sensor och systemet dras åt automatiskt. Sedan finns det två knappar på sidan för att dra åt eller lossa,” förklarar Tiffany Beers som är ledande innovatör på Nike.

Sulorna i dessa Sneakers innehåller batterier som laddas trådlöst med induktion. Inbyggda lampor i sulorna och på baksidan indikerar batterinivån genom att byta färg från blått till gult och sedan rött när skorna verkligen behöver laddas. En tre-timmars laddning ger tillräckligt med ström för att driva skorna i flera veckor.

nike-hyperadapt-3

Arbetsprocessen började med att Tiffany Beers brainstormade idéer tillsammans med en grupp ingenjörer för att testa sina teorier. Först kom man på ett par snowboard-stövlar med en extern generator. Detta var långt ifrån praktiskt, men ett första steg mot det ursprungliga målet att kunna integrera elektroniska komponenter som rör sig med kroppen och absorberar samma krafterna som idrottare står inför.

nike-hyperadapt-4

Under 2015 fick Tiffany Beers uppdraget att ta fram Nike Mag, ett par självknytande sneakers för att fira 30-års jubileet för filmen Tillbaka till Framtiden 2 som inträffade den 21 oktober 2015. Huvudkaraktären i filmen, Marty McFly bär nämligen ett par självknytande sneakers från Nike.

Det slutgiltiga resultatet är Nike HyperAdapt 1.0 som är första steget in i framtiden med adaptiv prestanda för sneakers. Det är en plattform som visar upp en värld av produkter, vilka anpassas och utvecklas med idrottsmannen.

nike-hyperadapt-5

Fler berättelser
Furtif Evercut knivar
Furtif Evercut kniv behöver bara slipas var tjugofemte år

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.