ny törstig betong kan absorbera 4000 liter vatten på en minut

Ny ”törstig” betong kan absorbera 4000 liter vatten på en minut

Topmix Permeable är en ny typ bv ”törstig” betongbeläggning från Brittiska företaget Tarmac som kan absorbera upp till 4000 liter vatten på 60 sekunder. Förhoppningen är att uppfinningen ska förhindra översvämningar och minska vattenplaning-risken vid kraftiga skyfall.

Den stora skillnaden mellan vanlig betong och Tarmac’s Topmix Permeable är de inre beståndsdelarna. Istället för sand använder man en tätpackad blandning av små krossade granitstenar. Resultaten är en torr betongblandning som snabbt kan absorbera vatten.

Det finns tre stycken olika typer av betongen som varierar efter behov. Den första varianten släpper igenom allt vatten och låter det rinna ner i jorden under vägen. Den andra leder vattnet till närmaste dräneringsbrunn och en den tredje sparar vattnet inuti vägen för återvinning.

Tarmac har även utformat materialet så att det ska klara av minusgrader. Då vattnet sparas i ett separat lagringsskikt längre ner med 30-40% hålrum, påverkas inte vägbanan märkbart av kylan. Mer information om detta hittas på Tarmac’s hemsida.

Än så länge går den porösa betongen bara att köpa i Storbritannien där den lagts på en bilparkering och en golfbana.

Fler berättelser
Flytande Penslar av Weijie Kong hindrar färgblandning

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.