Arkitekturskolan KTH
Bild: Åke E:son Lindman

Arkitekturskolan på KTH får ny byggnad – arkitekterna vinner pris

KTH Arkitektur har fått en ny byggnad, ritad av Tham och Videgård Arkitekter på uppdrag av Akademiska hus. Ansvariga arkitekter för nya arkitekturskolan KTH i Stockholm är Bolle Tham och Martin Videgård. Tham & Videgård har designat en sex våningar hög byggnad i Cortenstål med rundade glasfönster, takterrass och en nedsänkt trädgård.

Projektet vann även Kasper Salin-priset 2015, vilket är ett pris som delas ut varje år av organisationen Sveriges Arkitekter till årets bästa byggnad.

Arkitekturskolan, Tham Videgård
Bild: Åke E:son Lindman

Juryns motivering till Kasper Salin-priset

”Arkitekturskolan läggs till staden som ett nytt lager och tidsuttryck så att helheten blir bättre och en kulturhistoriskt intressant miljö höjs. Kasper Salin-priset 2015 går till en kompromisslöst samtida byggnad. Den tar utgångspunkt i sin omgivning och relaterar till den, tydlig i sin egen karaktär som tillskott bland kulturbyggnader.”

Förutom Arkitekturskolan av Tham & Videgård Arkitekter var de nominerade bidragen: Malmö Live av Schmidt Hammer Lassen Architects, Bastun i Göteborg av Raumlabor och BRF Ohoj i Malmö av Hauschild + Siegel. Mer information om projekten finns på Sveriges Arkitekter’s hemsida.

Arkitekturskolan, Tham & Videgård
Bild: Åke E:son Lindman

Beskrivning av nya arkitekturskolan

Kungliga Tekniska Högskolan’s nya arkitekturskola är placerad i mitten av en innergård för att uppmuntra till cirkulation runtomkring och genom byggnaden. Eftersom byggplatsen har en triangulär form, blev man tvungen att bygga på djupet.

Interiören är utformad till att vara robust och flexibel. Man har föreslagit att hela byggnaden skall vara öppen och tillgänglig för alla. Det spelar ingen roll vare sig man är lärare, student, forskare eller endast på besök.

KTH-arkitektur1

På entréplanet finns två stycken större utrymmen med dubbel takhöjd: Ateljén och utställningsområdet. Ateljén är en sluten lokal som kan användas för att hålla evenemang och föreläsningar medan utställningsområdet en öppen yta som slingrar sig genom byggnaden.

KTH-arkitektur2

Layouten i interiören skiljer sig från de flesta traditionella institutionsbyggnaderna med rumsliga förhållanden som påminner om ett inre landskap.

KTH-arkitektur6

Den roströda stålfasaden på utsidan har valts för att passa in med de befintliga byggnaderna i mörkrött tegel som finns på campus. Arkitekturskolan på KTH är gjord av betong och har synliga lastbärande delar i form av fritt utplacerade fält i fasaden.

KTH-arkitektur5

Namn: Arkitekturskolan KTH
Arkitekt: Tham & Videgård Arkitekter, Stockholm
Plats: Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm
Area: 13200 kvm
Byggtid: 2012-2015
Bilder: Bilder av Åke E:son Lindman och renderingar av Tham & Videgård

KTH Arkitektur

Klient: Akademiska Hus i Stockholm
Användare: KTH Arkitektur (Kungliga Tekniska Högskolan’s arkitekturlinje)
Inbjuden tävling: År 2007, 1:a pris
Designteam: Bolle Tham och Martin Videgård (ansvariga arkitekter). Carmen Izquierdo, Mia Nygren, Andreas Helgesson, Anna Jacobson, Mårten Nettelbladt, Benjamin Mandre, Susanna Bremberg, Lukas Thiel, Fredrik Nilsson, Anna-Lisa Pollock, Marina Rotolo.

KTH-arkitektur7

Fler renderingar:

Fler berättelser
Makalösa De Wet 34 i Sydafrika av SAOTA

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.