Nya Slussen Masterplan i Stockholm av Foster + Partners

Projektet ”Slussen Masterplan” är ett godkänt designförslag från arkitekterna Foster + Partners och Berg Arkitektkontor för Slussen i Stockholm.

Slussen Masterplan i Stockholm

Tillsammans önskar man skapa ett modernt stadskvarter i hjärtat av Stockholms skärgård som ska bli ett spännande resmål i staden. Det kommer innebära en hel del ombyggnationer av den gamla Slussen innefattande nya offentliga platser, en lättillgängligare kaj, nya gång och cykelvägar, samt nya byggnader i området. Anledningen till varför projektet genomförs, beror på det brådskande behovet att byta ut den nergångna infrastrukturen för både vatten och transportvägar.

bussterminalen_interior

Klient: Stockholms stad
Arkitekter: Foster+Partners i samarbete med Berg Arkitektkontor
Ingenjörer: ELU, Arup, Dewhurst McFarlane & Partners, SWECO
Landskapsarkitekt: White Arkitekter

C1 Observation

Den 27/9 fastställdes detaljplanen för det nya Slussen av mark- och miljööverdomstolen, vilket är ett beslut som inte går att överklaga. Det är nu bara detaljplanen för bussterminalen i Katarinaberget som återstår, men den domen kommer också snart att prövas av mark- och miljööverdomstolen. Mer info om beslutet här.

Cultural_Square

Vi är väldigt, väldigt glada idag! Den här domen är ett kvitto på att vi verkligen har en gedigen och väl genomarbetad detaljplan. Ombyggnaden av Slussen är helt nödvändig, dagens anläggning är i dåligt skick, och dessutom måste vi kunna tappa ut mer vatten från Mälaren till Saltsjön. Och så kommer Stockholm att få en ny, attraktiv mötesplats vid Slussen, anpassad för vår tid och för framtiden, säger Andreas Burghauser, projektchef för Slussenombyggnaden.

Restaurant_Bridge_Day_hogupplost

slussen masterplan

slussenmasterplan2

slussen masterplan 3

slussenmasterplan4

Street_View_hogupplost

Här har man skapat en fysisk modell av slussens flöden, se videon nedanför.

Fler berättelser
Glashus av Pitsou Kedem ser ut att trotsa fysikens lagar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.