Idag är det världspremiär för nya Volvo XC90, en sjusitsig SUV för premium-marknaden med nytt formspråk och världsledande säkerhet.

Nya Volvo XC90

Det här är resultatet av tre års utvecklingsarbete och 75 miljarder kronor. Nya XC90 har ett nytt formspråk som omfattar nya midjemått, ny topografi för motorhuven, ny logotyp och tatuerings-inspirerade bakljus. Hjulstorlekar upp till 22 tum har också gjort att bilen ser tuffare ut från sidan. Den nuvarande logotypen har ändrats så att pilen som går genom cirkeln nu är i linje med diagonalen i grillen.

nyavolvoxc90-2

– Helhetsintrycket, både exteriört och interiört, har en stark koppling till den svenska livsstilen: generösa utrymmen och fokus på ljus och välbefinnande, säger Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design vid Volvo Car Group.

nyavolvoxc90-3

När det gäller motorer så finns det flera varianter att välja mellan. Allt från en fyracylindrig Drive-E motor på två liter till en variant på 400hk med en turboladdad bensinmotor vid framhjulen och en elektrisk motor vid bakhjulen. Pågrund av att det är en hybrid så kan koldioxidutsläppen hållas runt 60 g/km (NEDC körcykel).

nyavolvoxc90-4

Säkerheten i Volvo XC90 har satts som standard med bilindustrins med avancerade tekniklösningar och skydd. Bilen bromsar automatiskt i korsningar och upptäcker när den är påväg att köra av vägen. Vid risk för avåkning drar den själv åt säkerhetsbältena för att skydda passagerare mot ryggskador. En annan teknisk funktion bromsar om föraren är påväg att svänga ut framför en mötande bil.

nyavolvoxc90-5

All teknik inklusive bromsfunktionerna ingår i ett säkerhetspaket som Volvo kallar för City Safety och det innefattar nu skydd mot fordon, fotgängare och cyklister. Volvo har nämligen som mål för år 2020 att ingen ska kunna dödas eller skadas allvarligt i en av deras nya bilar.

nyavolvoxc90-6

Nya XC90 är också den första bilen som automatiskt kan följa framförvarande fordon vid söliga bilköer. Man får då en halvautomatisk körupplevelse och slipper koncentrera sig i onödan.

nyavolvoxc90-7

Väl inuti möts man av en interiör som utstrålar lyx och enkelhet i stil med vårt skandinaviska designarv. Traditionella knappar har bytts ut mot en stor pekskärm i mittenkonsolen som är uppkopplad mot internet, dvs ett nytt sätt för föraren att interagera med bilen.

nyavolvoxc90-11

Stort fokus har lagts på materialen och hantverket i interiören. Exklusiv läderklädsel täcker stolarna och delar av insidan. Knoppen på växelspaken är tillverkad från kristall av Orrefors. Volymknapparna samt start/stopp-knapparna har slipats med diamant.

nyavolvoxc90-12

nyavolvoxc90-13

nyavolvoxc90-10

nyavolvoxc90-9

nyavolvoxc90-8

nyavolvoxc90-15

nyavolvoxc90-16

nyavolvoxc90-17

nyavolvoxc90-20

nyavolvoxc90-18

nyavolvoxc90-19

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.