Intill Öijareds Golfklubb som ritades av Gert Wingårdh 1988, har Kjellgren Kaminsky Arkitekter skapat Öijared Hotell som är byggt av naturliga material och innehåller 34 rum, konferens, lounge och kontor.

Öijared Hotell

Bild: Åke E:son Lindman

Beskrivning från arkitekten: Hotellet är placerat på pålar precis där kullen med Öijareds Golfklubb släntar ut. En underjordisk gång genom kullen kopplar samman de båda byggnaderna. Cirka hundra meter från hotellet har granar tagits ner för att klä den nya skapelsen. Granarna är sågade på ett sätt så att stammens naturliga utsida pekar ut från byggnaden.

öijared hotell

Bild: Åke E:son Lindman

Vankanten grova struktur påminner om kalkstenen i klubbhuset. Träribborna ordnas vertikalt för att förstärka skogen och ge en lätthet åt huset. Likt ett träd filtrerar träribborna himlen när de passerar takfoten.

öijaredhotell6

Bild: Åke E:son Lindman

Öijared Hotell är baserat på samma osynliga rutnät som det befintliga klubbhuset, men har till skillnad från sin granne placerats på pålar. Placeringen förhåller sig varsamt till platsen och tillåter befintlig skog växa nära inpå.

öijared hotell

Bild: Åke E:son Lindman

Materialen har valts med omsorg och fasadens ribbor är hämtade ur den omgivande skogen. Besökare får uppleva skogens tystnad och dess förmåga att absorbera ljud. Något av det första du upplever när du gör entré i klubbhuset är den brinnande elden. Detta element fångar även besökaren när man kliver in i hotelldelen. Eldens förtrollande och samlande kraft har byggnaderna gemensamt.

öijaredhotell2

Bild: Åke E:son Lindman

Interiören i Öijared Hotell är tydlig och lämnar ingen oberörd. Den ger en känsla av respekt för platsen och tiden som vi lever i. En fantastisk kvalité är att kunna ligga i sin säng och följa en fågel som vandrar upp och ner på stam en meter från ditt fönster. Hela hotellkroppen är helt doppad i landsbygdens traditionella faluröda färg. Träribborna ligger sedan som ett filter utanpå. Då huset har sex fasader som vinklar sig olika så blir det, för betraktaren, ett unikt spel mellan träribban och den röda, bakomliggande, färgen.

öijaredhotell9

Bild: Åke E:son Lindman

Totalt finns det 34 rum i hotellet och detta innebär drygt 200 bäddar, eftersom variationen av gäster är stor. Det kan vara allt från ett par på weekendresa, en tjejgrupp på 6 personer som delar boendekostnaden, då de värdesätter 3 stycken 18-hålsrundor högre än att bo rymligt, till en konferens på 100 personer där det kan bo 3 personer i varje rum samtidigt eftersom alla har varsin ”hytt”.

öijaredhotell19

Bild: Åke E:son Lindman

Det naturliga dagsljuset är en stor del av designen av Öijared Hotell. Fasadribborna bryter ljuset på ett fint sätt så att skuggbildningar och mönster skapas under dygnets ljusa timmar. Ribborna förstärker den variation som hotellets sex fasadsidor ger, genom att ständigt förändras när du rör dig runt byggnaden.

öijaredhotell10

Bild: Åke E:son Lindman

Belysningen i korridoren är nedtonad och belysningen ställbar för att kunna jobba med de vertikala ytorna istället för att lysa upp golvet. Då rummen är parvis ihopsatta och spegelvända så skapas en rhythm som ger korridoren väggytor som är varierande. Mörkgröna nischer, belysning över dörren, fasadribbor som far förbi fönstret i slutet på korridoren och en egendesignad matta ger ett unikt, välfungerande och ett intressant korridorrum.

öijared hotell

Bild: Åke E:son Lindman

Rummen är belysta med takarmaturer som ger ett dovt ljus till rummet. Utvalda väggar är belysta med spotlightskenor, golvlampor ger ljus vid fåtöljer och sänglampans kopparklädda insida ger en ton till ljuset som lyfter fram det bästa ur rummets val av material och färger. Det rör sig om kalkstensgolv, massivt ekgolv, putsliknande väggar i en grå dov ton, mörkbrunbetsad plywood, tweedsoffa, läder och mindre mässingsdetaljer.

öijaredhotell20

Bild: Åke E:son Lindman

Arkitekt: Kjellgren Kaminsky Arkitekter
Plats: Öijaredsvägen 59, Floda
Byggherre: Pikenborg Förvaltning AB
Area: 2300 kvm
Fotografi: Åke E:son Lindman, Tomas Yeh

öijaredhotell13

Bild: Tomas Yeh

Projektnamn: Öijared Hotell
Arkitekter: Johan Brandström, Fredrik Kjellgren, Joakim Kaminsky, Sanna Johnels, Mélia Parizel, Michael Tuuling, Sofia Wendel, Maria Syrén, Paco Pomares, Maëlis Grenouillet, Claire McGinley, Gaby Andersson, Joti Weijers-Coghlan, Kay Chang.
Underkonsulter: Stiba, BA ELteknik, Andersson & Hultmark, Akustikforum, Moelven, Bengt Dahlgren
Byggnadsentreprenör: RO-Gruppen
År: 2014
Byggnadskostnad: 50 miljoner SEK

öijaredhotell12

Bild: Tomas Yeh

Ritningar:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.