OMA vinner tävling om Tors torn i Stockholm

Arkitekterna OMA vann nyligen en tävling tillsammans med Oscar Properties, om vem som ska få äran att designa den nya inträdesporten ”Tors torn” till Hagastaden i Stockholm.

Tors torn, Hagastaden i Stockholm.

Förslaget innebär bland annat ett intressant kloss liknande mönster, vilket kommer grunda för Sveriges tredje högsta tvillingtorn. Vid första anblicken så ser man nästan direkt att de båda tornen faktiskt ej är identiska, utan att det ena är några meter kortare.

omaoscarshlm1

Den lådformade strukturen på utsidan står inte bara för den häftiga gestalten utan används också som utomhusterrass för våningen ovanför. Den grova fasaden är homogent utformad för hela byggnaden och ska tillsammans med den lådaktiga utformningen återspegla humanism och hemkänsla.

omaoscarshlm3

Reinier de Graaf som är en av projektledarna, kommenterade att man var glad över att ha vunnit projektet med Oscar Properties och att de nästan 100 meter höga tornen kommer ses som en landmärke för stadsdelen Hagastadens integration till Stockholms växande centrum. På något av de övre planen i ett av tornen planeras bland annat en bar och en utställningslokal öppnas. Rättigheterna för bilderna tillhör OMA, bloomimages och Frans Parthesius.

omaoscarshlm4

omaoscarshlm5

omaoscarshlm6

 

Fler berättelser
Girafflampan med utfällbar hals

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.