På väg: Utomjordiska farkoster intill motorvägen

Konstnärerna Thomas Nordström och Annika Oskarsson har på uppdrag av Vaggeryds kommun uppfört tre stycken utomjordiska farkoster, vid väg E4 mellan Jönköping och Vaggeryd. Projektet initierades som en tävling 2012 och invigdes den 12 mars 2015.

Installationen "På väg" med utomjordiska farkoster
Bild: Thomas Nordström

Beskrivning från konstnärerna: Tre objekt, tre djur eller kanske tre farkoster är på väg i samma riktning som motorvägen precis utanför viltstängslet. Är de en flock av vilda djur på väg till nya jaktmarker eller är det en karavan fullastad med varor förpackade i runda containrar på väg mot Vaggeryd? Eller är det de senaste skogsbruks-robotarna med uppdrag att plantera nya tallar. Kanske är de en familj, en del av flock eller kanske en liten filial i ett multinationellt företag? Hur många finns det? Är de här de enda som finns eller är de på väg att sprida sig som vildsvin i våra skogar. Vi är ständigt på väg i ett samhälle som hela tiden förändras. Vart är de tre gestalterna på väg? Vart är du på väg?

Konceptet handlar om kommunikation och om möten. Att människor eller varor är på väg kan bero på en mängd anledningar, tex arbete, kärlek, logistik eller flykt. Möten mellan människor kan vara planerade, spontana och ibland oväntade. Det handlar också om möten mellan naturen och staden, att vara på väg i gränslandet mellan landskapet och infrastrukturen.

Ljussättningen består av två delar. Skulpturerna är belysta framifrån med neutralt vitt ljus samt ett färgat uppåtriktat ljus i de bakomliggande träden. Som en scenografi med en fond och med fokus på tre karaktärer. Man kan också se ljuset som ett energifält som omger och följer de tre gestalterna eller kanske ett lokalt tillfälligt norrsken. Objekten är utförda i rostfritt stål med en fint borstad yta.

pavag2
Bild: Thomas Nordström
Fler berättelser
Fåtöljen Firstcall är formad efter klassisk telefonlur

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.