Partisans designar grottliknande bastu vid harmonisk sjö

Vid kanten av sjön Huron norr om Toronto, har den Kanadensiska designstudion Partisans skapat en fristående, grottliknande bastu design i trä.

Det första steget mot skapandet av arkitekturen låg i att försöka förstå det urgamla berget, där denna bastu var tänkt att ligga. Den sammanhängande granitklippan som formats av glaciärer till en halvö erbjöd nya möjligheter och fri utsikt mot horisonten. Tidningen National Geographic har rankat solnedgångarna på platsen som en av de bästa i världen. Tanken med bastun var att förbättra upplevelsen ytterligare.

Grottliknande bastu design vid sjö

Teamet använde sig av en tredimensonell Leica laserscanner, för att skapa flera CNC-modeller över platsen i olika skalor och material. Därefter engagerades hela designstudion i den kreativa processen för att skapa denna grottliknande bastu design. Fyra stycken koncept valdes ut från ungefär 15 olika idéer, och från dessa fick klienten sedan välja det slutgiltiga konceptet.

bastu av Partisans

Det utvalda konceptet på bastun har en enkel och ren exteriör, medan interiören följer ett mer dynamiskt utseende. Man valde sedan trä som primärt material, på grund av dess särskilda egenskaper. Eftersom projektet utmanade standarderna inom byggbranschen, så inledde Partisans ett nära samarbete med trä och metalltillverkaren MCM Inc.

Grottliknande bastu

Tillsammans utvecklade man nya processer för tillverkning och utnyttjade den senaste 3D-tekniken inom scanning och modellering för att bygga grottan. Detta ledde till en ökad förståelse för materialens egenskaper. Interiören som ger intrycket av att vara snidad, förverkligades med cederträ som formats till paneler. Materialet cederträ valdes utifrån ett antal faktorer: Motstånd mot röta, arom, färg, kvalitet och lokal tillgång.

Grotto Sauna

Grottan har två stycken högpresterande bastuaggregat för maximal effekt och kontroll. Byggnaden har också isolerats för att hålla värmen längre och ventilerats för att undvika uppkomsten av röta och mögel. Isoleringen gör också byggnaden mer energisnål.

bastustuga påminner om grotta

Öppningarna tillverkades lokalt i Ontario med dubbel- och trippel-glasade rutor, för att säkerställa hög energieffektivitet och hållbarhet. Resultatet är ett skulpterad utrymme, en sensuell upplevelse och en sofistikerad utmaning i byggnadsvetenskap.

Grotto_Sauna_8

Arkitekt: PARTISANS
Plats: Georgian Bay
Team: Alexander Josephson, Pooya Baktash, Jonathan Friedman, Shamir Panchal, Ivan Vasyliv, Betty Vuong, Nathan Bishop
Entreprenör: Jordan Construction, Chantler Barging
Trä & metall: MCM Inc

Grotto_Sauna_9

Fasad: Building Science Inc
Ingenjörer: MOSES Inc
Glas: AGNORA
Bastu: Energy Misers Lighting
Konsult: G2J Design Inc

Ritningar:

Fler berättelser
TOSO Göteborg – Panasiatisk restaurang av Okidoki Arkitekter

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.