Designern och trähantverkaren Paul Timmer från Amsterdam har skapat en superlätt cykelcross i askträ, som endast väger 11kg. Den stora fördelen med en träram är dess enastående komfort. Ramen absorberar nämligen bort stora delar av vibrationerna som uppkommer från gupp i vägen.

Cykelcross från sidan

Paul Timmer har bara använt sig av massivt askträ för ramen, ingen plywood eller träfanér förekommer alls. Ramen har också byggts från grunden, utan användandet av standardkomponenter.

cykel_asktra_6

”Jag använder inte trä som någon sorts provisorisk lösning, trä är det bästa byggmaterialet som finns tillgängligt. Det är det enda byggmaterialet som skapats av moderjord. Den här cykeln kan vara lika stark som en i stål. Men då måste den utformas på ett bättre sätt än en stålcykel. Som alltid, utmaningarna ligger i detaljerna,” berättar Paul Timmer.

cykel_asktra_2

Den mest påfallande aspekten hos cykeln är den annorlunda gaffelkonstruktionen. Istället för att gaffeln skulle gå rakt genom ramen, så passerar den och fixeras utanpå. Gaffelkonstruktionen går därmed från hjulet direkt upp i handtaget, vilket gör att träkornen håller ihop bättre, samtidigt som det ger cykeln ett särskiljande utseende.

Cykelcross i askträ - styret

Istället för kedja, använder träcykeln remdrift från Gates. I jämförelse med en vanlig kedja är remdriften lättare och mer hållbar. Den behöver heller inte smörjas, vilket är en stor fördel hos en träcykel.

cykel_asktra_5

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.