Penthouse på Manhattan med rutschkana av stål inomhus

Det finns mängder av uppseendeväckande penthouses i New York, fast nog ingenting som liknar den här lägenheten, ritad av arkitekten David Hotson. Lägenheten ligger längst upp i en 1800-tals byggnad på nedre delen av Manhattan och sträcker sig över fyra våningsplan. Den har bundits ihop med en rutschkana inomhus i polerat stål som sträcker sig från det översta planet till bottenvåningen.

Penthouse på Manhattan med rutschkana inomhus .
© Eric Laignel

Interiören är hypermodern och lekfull med glada ljusa färger som kombinerats med vita nyanser. Lägenheten är skapat av arkitekten David Hotson i ett samarbete med inredningsdesignern Ghislaine Viñas.

Förutom att lägenhetens storlek och interiör skiljer sig från det normala, så gör faktumet att den har en egen rutschkana inomhus, bostaden till ett alldeles unikt objekt. Istället för att gå ner för trapporna kan man nu sätta sig i rutschkanan och glida mellan våningsplanen.

tublagenhetnyc2
© Eric Laignel

Den ligger precis bredvid Frank Gehry’s ”veckade” bostadsbyggnad med utsikt över Chrysler Building och de lägre delarna av Manhattan. Byggnaden ritades av arkitekten R.H. Robertson och stod färdigt år 1895 i syfte att inhysa tryckeriverksamheten åt American Tract Society (ATS). På den tiden var byggnaden en av New York’s högsta och största skyskrapor. Det är också ett av de äldsta höghusen i staden med intakt stålram.

tublagenhetnyc1
© Eric Laignel

Den glansiga rutschkanan i lägenheten är gjord av stål och slingrar sig oregelbundet mellan våningsplanen. Den ger snarare en känsla av ett modernt konstverk än en stor leksak. Samtliga bilder i artikeln är tagna av fotografen Eric Laignel.

tublagenhetnyc5
© Eric Laignel

Arkitekt: David Hotson
Typ: Penthouse-lägenhet med slingrande rutschkana inomhus, gjord utav stål.
Plats: Manhattan, New York, USA
Inredningsarkitekt: Ghislaine Viñas Interior Design
Byggare: SilverLining Interiors

tublagenhetnyc11
© Eric Laignel
tublagenhetnyc12
© Eric Laignel
tublagenhetnyc9
© Eric Laignel

I bakgrunden på bilden nedanför skymtas Frank Gehry’s höghus, som ligger precis intill byggnaden.

tublagenhetnyc7
© Eric Laignel

Fler bilder på projektet:

Fler berättelser
bandit9 bishop
Motorcykeln Bishop från Bandit9 tillverkas i 9 exemplar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.