Per Kristian Nygård odlar gräslandskap i ett galleri i Oslo

Konstnären Per Kristian Nygård har i utställningen ”Not Red But Green”, som visas på galleri No Place i Oslo, byggt jordkullar och odlat ett gräslandskap på dem.

grasinstallation_noplace_gräslandskap_galleri_Oslo

Gräsinstallationen odlades med frön som planterats under den extremt varma, men korta sommaren i Norge. Det redan fuktiga gallerirummet visade sig erbjuda optimala odlingsförhållanden för gräset. Per Kristian Nygård tycker om att bygga installationer eller skulpturer som på något sätt utforskar rummets funktioner och begränsningar.

grasinstallation_noplace_6

I botten av gräsinstallationen finns en stödjande träkonstruktion som håller upp den 4500 liter tjocka blandningen av jord och frön. Det enda som därefter behövdes för att gräset skulle kunna växa, var en daglig bevattning och ett allmänt underhåll av gräset.

grasinstallation_noplace_5

Per Kristian Nygård tycker det är intressant att skapa platser som till synes är meningslösa och förvirrande. Detta ger kontraster till allt det omkring oss som har ett syfte och verkligen betyder något. Exempelvis den välorganiserade stadsmiljön, funktionella föremål eller välplanerad arkitektur.

grasinstallation_noplace_4

Utställningen Not Red But Green är inget undantag eftersom den egentligen inte har någon betydelse. Det är en plats där allt är fel, men som känns helt rätt.

grasinstallation_noplace_3

– Jag ser på konsten som en form av poesi, och jag försöker att göra arbeten och erfarenheter som kan koppla bort dig och mig från välbekanta ämnen, såsom lönsamhet och effektivitet, säger Per Kristian Nygård.

grasinstallation_noplace_2

– Det finns flera bra försök att definiera poesi, men mitt favoritsätt är och jag minns inte vem sa det: Poesi är när du har glömt början i slutet av en mening. Det kan öppna ett rum för förvirring och skapa ett slags sinnestillstånd som tar dig ut ur världen för en liten stund. Det meningslösa i effektiv mening, som både ett uttryck och en upplevelse.

Fler berättelser
Hus i Sao Paulo av StudioMK27 kombinerar trä & betong

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.