Persiska mattor med sönderfallande mönster – lurar ögat

Azerbajdzjanska konstnären Faig Ahmed har skapat en serie Persiska mattor med ett sönderfallande mönster, som lurar ögat. Mönstret bildar en optisk illusion som ger mattorna intrycket av att smälta ner från väggen.

Persiska mattor med sönderfallande mönster

– Jag är förälskad i textilier. Eftersom tyger är föremål som mänskligheten använt från tidernas begynnelse fram tills idag. En annan sak som intresserar mig mycket är mönster. Både mönster och prydnadsföremål finns i alla kulturer, ibland likartade och ibland mycket annorlunda. Jag anser att de är ord och fraser som kan läsas och översättas till ett språk som vi förstår, säger Faig Ahmed.

Konstverken är nytolkningar av ursprungliga mattmönster som konverterats till mer nutida former. Faig’s Persiska mattor ger betraktaren ett nytt perspektiv på traditionella mönster i kombination med digitala pixlar, linjer och förvrängningar.

Nutida former ur gamla traditioner

Faik Ahmed kommer från staden Baku i Azerbaijan, där han också bor och arbetar. Han är nu internationellt känd för sina konceptuella arbeten som kombinerar traditionellt dekorativt hantverk med det visuella språket i Persiska mattor. Innan han bestämde sig för att satsa på textilier fokuserade han mestadels på installationer, måleri och videokonst.

Han tillhör en ny generation samtida konstnärer, som utforskar traditionella hantverk genom att producera konceptuell konst. Hans verk utforskar nya fräscha former och experimenterar med traditioner, genom att utmana vår uppfattning om dem med ikoniska kulturföremål.

Konstverken sträcker sig genom ett brett spektrum av olika medier. Exempelvis i installationen Embroidery Space från 2012 som var gjord av silkestrådar, eller installationen Disassembled från 2013 som bestod av handgjorda ullmattor.

– Jag utforskar uråldriga traditioner, sekter och kulturer. Jag gör min egen research som jag sedan förmedlar genom att skapa min egen konst. Mina persiska mattor, installationer och broderier är resultatet av detta samspel. Det är fascinerande att observera processen bakom en sådan enkel omvandling av gamla och stabila objekt, säger Faig Ahmed.

Faik Ahmed har ställt ut över hela världen i både grupp och soloutställningar. Hans verk har bland annat visats i internationella metropoler som New York, Paris, London, Berlin, Moskva och Förenta Arabemiraten. År 2007 representerade konstnären landet Azerbaijan och nationens paviljong på Venedigbiennalen.