Mi Mix av Philippe Starck

Philippe Starck designar ramlös smartphone för kinesisk mobiljätte

Franska industridesignern Philippe Starck presenterade i veckan sin första smartphone. Telefonen heter Mi Mix och är framtagen åt kinesiska mobiljätten Xiaomi, som nyligen brutit sig in på den Europeiska marknaden. Den karaktäriseras av en keramisk kropp med en ramlös skärm, som täcker 91 procent av framsidan på mobilen.

– Vi vill inte ha föroreningar, vi vill bara ha bilden. Jag vill se personen jag älskar, ingenting annat, säger Philippe Starck i den reklamfilm som tagits fram av företaget.

Keramisk smartphone designad av Philippe Starck

Förutom den keramiska kroppen, har Mi Mix en 6,4-tums skärm, med en udda upplösning på 2040×1080 pixlar. Det bör dock poängteras att andra smartphones i samma storlek, har en skärm som är 5,5 tum istället för 6,4 tum.

– Keramik är ett väldigt gammalt material som kommer från den djupaste platsen i vår civilisation och vår mänsklighet. Det är otroligt starkt och det är varmt. Det är samma struktur som jade, fortsätter Philippe Starck.

Philippe Starck gör mobiltelefon för Xiaomi

För att få plats med den större skärmstorleken, har Xiaomi varit tvungen att genomföra vissa designändringar. Man har bland annat ersatt hörsnäckan med en piezoelektrisk högtalare, som använder telefonens kropp för att alstra ljud. Frontkameran på 5 megapixlar har också flyttats ner under skärmen.

Precis som på Google Pixel har Xiaomi valt att flytta knappen med fingersensorn till baksidan. Nu sitter fingersensorn under en 16 megapixelkamera med dubbla LED-lampor och f / 2.0 bländare, vilket möjliggör videoinspelningar i 4K-kvalitet.

xiaomi-mi-mix-3

Xiaomi får hjälp med komponenterna

Företaget Xiaomi har potential att utveckla egna processorer. Men i nuläget nöjer man sig med att ta in hjälp utifrån. Mi Mix använder därför ett kraftfullt chip från Qualcomm som heter Snapdragon 821, med en processorhastighet på 2,35 GHz.

Det finns två minnesstorlekar att välja mellan. Antingen 4 gb ram och 128 gb hårddisk, eller 6 gb ram med samma storlek på hårddisken. Den större modellen kommer med en 18-karats guldring runt kameran och fingeravtrycksläsaren.

Ett kraftfullt batteri med 4400 mAh och snabbladdning, bör ge längre batteritid än både iPhone 7 och Google Pixel. Mi Mix smartphone väger totalt 209 gram med dimensionerna 158,8 x 81,9 x 7,9mm.

xiaomi-mi-mix-4

Fler berättelser
Kina bygger gigantiskt ringliknande monument

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.