Porsche lanserar elbil – Mission E har fyra dörrar & 600 hästar

Under IAA 2015 i Frankfurt presenterade biltillverkaren Porsche sin första helelektriska elbil någonsin: Porsche Mission E. Det är en konceptuell sportbil med fyra dörrar, all wheel drive och ett drivsystem på 800 volt.

Mission E - Porsche elbil med fyra dörrar

En kraftfull elmotor på 600 hästkrafter gör att denna elbil kan ta sig från 0-100 km/h på bara 3,5 sekunder. Sportbilen tar sig också från 0–200 km/h på blixtsnabba 12 sekunder.

Genom att tillämpa den senaste batteritekniken så kan Mission E komma upp i en körbar räckvidd på 500 km. Det tar ungefär 15 minuter för användaren att ladda upp batterierna till 80%, vilket motsvarar en räckvidd på 400 km. Batterierna sitter balanserat monterade mellan fram och bakaxeln på bilen.

mission-e-3

Det sitter en laddningsenhet dold precis bakom det vänstra framdäcket på förarsidan. Men användaren kan också välja att ladda denna Porsche elbil via en induktiv laddningsstation. Det enda som krävs är att användaren parkerar bilen ovanpå en spole i garaget, som sedan för över strömmen trådlöst till batterierna.

Instrumenten i Mission E styrs med ögon och handgester. Körinställningarna anpassas automatiskt efter förarens preferenser.

mission-e-4

– Med Mission E, gör vi ett tydligt uttalande om framtiden för varumärket. Även i en kraftigt förändrande bilvärld, kommer Porsche att bibehålla sin ledande position med denna fascinerande sportbil, säger Dr. Wolfgang Porsche, ordförande i förvaltningsrådet för Porsche AG.

Just nu satsar biltillverkaren stenhårt på att implementera produktionen av Mission E i Stuttgart-Zuffenhausen. Man har planer på att investera omkring 700 miljoner euro i sina nuvarande anläggningar. Detta kommer också innebära 1000 nya jobb. Den existerande fabriken ska expanderas för att möjliggöra produktion av elmotorer.

mission-e-5

Fler berättelser
Huset Boacava i Sao Paulo är tillverkat av cement

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.