Tind är namnet på en serie nya prefabricerade hus av Svenska arkitektbyrån Claesson Koivisto Rune. Husen finns tillgängliga i varierande storlekar för att tillgodose olika familjers individuella behov och diverse nödvändigheter de kan tänkas behöva.

Tind av Claesson Koivisto Rune - interiören på nedervåningen

Arkitekterna menar på att marknaden för prefabricerade hus är mycket konservativ och att folk hellre väljer historiska fake-detaljer än att ha ett stilrent minimalistiskt hem. Claesson Koivisto Rune tog därför initiativet till att rita denna unika serie prefabricerade hus åt Fiskarhedenvillan.

Tind prefabricerade hus – kök

Det är tre stycken nyckelfunktioner som gör Tind-husen unika. Den första funktionen är taket, vilket börjar med ett vanligt svenskt fall och bryts sedan efter halva vägen till ett platt tak. Den andra funktionen är fönsternischerna. Dessa lutar in mot fönstren för att skapa en mjuk ”fasad” övergång mot fasaden. Man har också valt att placera större fönster på de viktigaste väggarna istället för att ha små fönster sporadiskt.

blårutig matta

Interiörerna är tänkt att vara mysig, ljus och mjuk, med trappan och entrén i centrum. Samtliga Tind-hus har minimalistiska kök och eldstädet. Målsättningen med interiören och de stora glasfönstren har varit att skapa en känsla av att utsidan hänger ihop med insidan. Namnet ”Tind” kommer från det norska språket och betyder bergstopp.

Röd exteriör på Tind 03

Det finns totalt tre stycken modeller som går att köpa från Fiskarhedenvillan: Tind 01, 02 och 03. Hus-serien visades bland annat upp under designveckan i Milano 2013 och vann bästa produktdesign i Red Dot Design Awards samma år.

matsalen

Arkitekt: Claesson Koivisto Rune
Beställare: Fiskarhedenvillan
Area: Tind 01: 135 kvm, Tind 02: 181 kvm och Tind 03: 289 kvm.
Våningsplan: Varierar mellan 1-2 våningsplan beroende på vilket hus som väljs.

Kök i naturfärgat trä

vit fasad på Tind 02

svart exteriör med infasade fönster

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.