Projekt av Prim Prim studio smakar på typsnitt

Projektet ”Taste the Font” kom till när Kotryna Zilinskiene och Migle Vasiliauskaite två ledande grafiska formgivare i designstudion Prim Prim gick ihop och frågade sig huruvida man kan beskriva smaken på kända typsnitt.

Prim Prim studios projekt Taste the Font smakar på typsnitt

Designteamet bestod varken av stora kockar eller matfotografer, endast intresserade grafiska formgivare och man valde att blogga om det under projektets gång. Varje enskild maträtt som visas här, valdes ut speciellt efter respektive typsnitts historiska förankring.

Projektet genomfördes under 2011 och 2012, men under 2013 blev Prim Prim förfrågade av organisatörerna till Vilnius Design Week i Litauen att ställa ut offentligt. Med hjälp ifrån två stycken ytterligare arkitekter kunde man nu börja tillverka de detaljerade maträtterna av papper. Den största utmaningen för teamet var att göra en stor röd tunga som var tänkt att bli utställningens höjdpunkt. De medverkande arkitekterna heter Vytenis Zilinskas och Linas Mikoliunas.

primprimttf14

Times

Om typsnittet Times hade varit något ätbart, så hade man kunna illustrera det som en traditionell frukost med stekta ägg och bacon. Varför? Times skapades 1931 av Stanley Morison och Victor Lardent till den välkända Engelska tidningen The Times. Sedan dess har den blivit sedd varenda morgon av Brittiska familjer samtidigt som de läser tidningen och äter egg och bacon.

primprimttf1

primprimttf2

timesttf

Courier New

Courier New hade varit en simpel maträtt som tex en vanlig smörgås. Då typsnittet en gång i tiden togs fram av den grafiska formgivaren Howard ”Bud” Kettler år 1955, så har det sedan dess flitigt används inom skrivmaskinsbranschen. Typsnittet har på senare tid setts över av Adrian Frutiger och därav har ”New” lagts till efter Courier. ”Courier New” användes först i Windows 3.1 och man kan ju bara tänka sig hur många smörgåsar som ätits framför den av stressade författare och datoranvändare medan majonnäsen flödade över tangentbordet.

primprimttf3

primprimttf4

couriernewttf

Comic sans

Att använda Comic sans som designer är ungefär samma sak som att en stor kock skulle laga marshmallows till mat. Den skulle representera någonting sött och lätt inom matvärlden, lite som marshmallows. Comic sans skapades år 1944 av Amerikanen Vinceny Conner för att imitera de typsnitt man använt i serietidningar.

primprimttf5

primprimttf6

comicsansttf

Gothic 821 Condensed

Detta typsnitt är den självklara vinnaren när det kommer till kaffe och den finns bland annat på ”Vero Cafe’s” logotype. Bokstäverna är tjocka och förtroendeingivande med en capuccinokänsla över dem. Gothic 821 Condensed designades av Heinz Hoffman år 1990.

primprimttf7

primprimttf8

gothicttf

Här nedanför hittar ni fler bilder som visar tillverkningen av pappersrätterna.

primprimttf10

primprimttf11

primprimttf12

primprimttf13

Fler berättelser
Facebook Creative Labs presenterar app för nyheter

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.