robotdammsugare för Electrolux

Prototyp på Electrolux robotdammsugare av studenter i Luleå

Robot Vacuum är en prototyp på en förbättrad version av Electrolux robotdammsugare, skapad av studenterna Vincent Säll, Jesper Nilsson, Emil Frykberg och Fredrik Sundell på LTU (Luleå Tekniska Universitet).

electrolux robotdammsugare

De skapade först en moodboard efter att ha undersökt formerna och känslan av Electrolux nuvarande produkter. Man behövde dock gå ett steg längre än att bara förändra formen. Resultatet blev den här moodboarden som förmedlar den känsla studenterna önskar uppnå med Electrolux robotdammsugare.

elektroluxrobot2

Anledningen till varför man valde en triangulär form, är för att runda robotdammsugare har stora svårigheter med att göra rent hörnen av ett rum. Eftersom smuts och damm ofta samlas där, valde man att gå på en mer triangulär form för att lättare kunna nå in och göra rent hörnen. Utseendet på den nya dammsugare känns och andas Electrolux, fast med en uppdaterad ovansida med nya rena linjer. Det traditionella hålnätet på baksidan som finns på de nuvarande dammsugarna återkommer även i denna prototyp.

elektroluxrobot3

Nästa steg var att ta fram en lermodell av dammsugaren, för att kunna se och känna formen. Denna importerades sedan till datorn via en 3D-Scanner.

elektroluxrobot5

electrolux robotdammsugare

Den importerade modellen i datorn användes sedan i ett program som heter Alias Automotive, för att skapa olika typer av ytor för tillverkningsprocesserna. Eftersom kroppen skulle tillverkas i plast, skapades en kärna i två delar med en fräs som man sedan monterade ihop. Nätet på baksidan togs fram med hjälp av en 3D-skrivare.

elektroluxrobot11

elektroluxrobot10

Resultatet efter tillverkningen ser ut såhär. En elegantare version av Electrolux robotdammsugare som passar väl in i företagets sortiment.

elektroluxrobot16

Fler bilder hittas här:

Fler berättelser
Installation med klockor & saxofoner av Formafantasma

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.