Ragnarock – rockmuseum i Roskilde
Bild: Rasmus Hjortshøj

Rockmuseum i Roskilde med fasad klädd i gyllene nitar

Ett nytt museum för rock, pop och ungdomskultur har invigts av kronprisen i Roskilde, Danmark. Det är Danska arkitektbyrån COBE och Nederländska byrån MVRDV som har genomfört ett samarbete, där man skapat ett rockmuseum med en fasad klädd i gyllene nitar.

Bild tagen av Rasmus Hjortshøj - COAST Studio - COBE och MVRDV - Ragnarock rockmuseum
Bild: Rasmus Hjortshøj

Danmarks nya museum för rock, pop och ungdomskultur går under namnet Ragnarock, med en gyllene exteriör och en röd sammetsinteriör. Museet är en del av projektet ROCKmagneten som COBE och MVDRV vann år 2011. På platsen låg tidigare en betongfabrik, men idag är det ett kreativt och kulturellt område.

Ragnarock_07_credit Rasmus Hjortshøj - COAST Studio - COBE and MVRDV
Bild: Rasmus Hjortshøj

– Målsättningen med designen var att översätta den speciella energi, bild och attityd som rock och popmusik har till arkitektur. Denna unika byggnad kommer introducera åhörare till rockmusik-världen på ett konkret sätt. Den 20 meter stora konsolen garanterar att ha en fysisk påverkan på någon som står under eller i den – svävandes över marken i utställningen. Det är en hyllning till rock och popstjärnor som Bowie, Hendricks och Jagger, säger Dan Stubbergaard, Grundare och Creative Director på COBE.

Ragnarock_09_credit Rasmus Hjortshøj - COAST Studio - COBE and MVRDV
Bild: Rasmus Hjortshøj

Idéen med designen till detta rockmuseum har varit att återskapa konstrasterna mellan två distinkta sidor av rockmusiken. Det är ett samspel mellan det hårda/trashiga och det glittriga/spektakulära som varit inspirationskälla till formspråket.

Ragnarock_10_credit Rasmus Hjortshøj - COAST Studio - COBE and MVRDV
Bild: Rasmus Hjortshøj

En stor röd matta välkomnar besökare året om utanför museet. Det är en symbol som inte bara skapar förbindelser mellan området och museet, utan blir också en upplevelse i sig som aktiveras med musik och utställningsobjekt. Upplevelsen fortsätter med sammetsinteriören i Ragnarock som hämtar inspiration från insidan av ett gitarrfodral.

Ragnarock_11_credit Rasmus Hjortshøj - COAST Studio - COBE and MVRDV
Bild: Rasmus Hjortshøj

Byggnaden sträcker sig över fyra våningsplan och innefattar utställningshallar, auditorium, bibliotek, inspelningsstudio, butik, kafé, verkstad och en uteplats. Ragnarock öppnade den 30 april och har öppet alla dagar året runt.

Ragnarock_15_credit Rasmus Hjortshøj - COAST Studio - COBE and MVRDV
Bild: Rasmus Hjortshøj
Fler berättelser
Industriellt sovrum med lakoniska former av Velizar Dimitrov

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.