Ralph Lauren armbandsur

Ralph Lauren släpper klocka baserad på sällsynt Bugatti

Under SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie) i Geneve släpptes en unik Ralph Lauren klocka. Den är baserad på en av världens mest sällsynta bilar, nämligen modeskaparen Ralph Lauren’s egen Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe.

Siffran 57 i namnet står för bilens 3,257 cc motor och SC betyder supercharged. Utseendet på Bugattin ser ut att följa form över funktion. Bilen har dålig synlighet från förarsätet och en karossdesign, som ger vibbar av att någon hällt flytande metall i en gjutform.

Ralph Lauren klocka är baserad på Bugatti från 1938
Urtavlan är omsluten av en ring i trä

Ralph Lauren klocka inspirerad av instrumentpanel

Automotive Skeleton är namnet på denna unika Ralph Lauren klocka. Tanken är att den ska koppla ihop två stycken skilda världar med varandra, dvs urmakeri med ett av världens främsta bilmärken.

Ralph Lauren använt sina bilar som inspirationskälla för att ta fram armbandsuret. Klockan har en urtavla som är omsluten av en ring i träslaget Amboyna. Materialet förekommer ofta i instrumentpaneler för lyxbilar. Klockan har också exponerade skruvar, vilket är tänkt som en gest till bilens exponerade nitar.

Urtavlan utgörs av kugghjul i stål och mässing, samt en balanspinne som gör 18,000 svängningar per timma. Armbandsuret RL Automotive Skeleton tillverkas för hand och har en prislapp på strax under 300,000 kr.

ralph-lauren-klocka-1938-bugatti-4
Insikt i urverket underifrån

Hyllning till Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe

Designen är gjord som en hyllning till Jean Bugatti, son till företagets grundare. Ettore Bugatti var italienare från födseln, men grundade företaget Bugatti i Franska regionen Alsace. När bilmodellen lanserades 1938, hade den en motor på över 170 hästkrafter och var kapabel till hastigheter upp mot 200 km/h, vilket ansågs vara mycket på den tiden.

Endast ett fåtal Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe har byggts och av dessa finns det nu bara två stycken exemplar kvar. Den ena ägs av Ralph Lauren och den andra köptes in 2010 av bilmuseet Mullin i södra Kalifornien för 40 miljoner USD. Exemplaret Ralph Lauren äger, köptes in 1988 och har restaurerats med originaldelar. Ett av de mest uppseendeväckande elementen i bilen är instrumentbrädan, som stått för den huvudsakliga inspirationen till klockan.

Sällsynt bilmodell – Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe från 1938
Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe
Fler berättelser
Fräscha möbler i Post Design Collection

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.