bastu i frihamnen

Raumlabor bygger industriell bastu i Frihamnen

Den industriella hamnen i Göteborg har gradvis förlorat sin ”industriella karaktär” och vänt mot att bli en central del av staden – fri att upptäckas av alla dess invånare. Berlin-baserade arkitektbyrån Raumlabor har byggt en bastu i Frihamnen som är utförd i industriell stil.

Raumlabor bygger bastu i Frihamnen

En gång i tiden var offentliga bad, viktiga sociala mötesplatser för städerna. De användes inte bara för sportaktiviteter och avkoppling, utan också för politik, diskussioner, affärer och erotik. De offentliga baden har till stor del gått förlorade i vårt nutida samhälle och ersatts med dystra badhus. Raumlabor ser det offentliga badet som en social mötesplats där människor kan träffas, spendera tid och diskutera livet.

Bastu i industriell stil av Raumlabor

Tillsammans med ett team av lokala invånare har arkitektbyrån Raumlabor byggt denna upphöjda bastu i Frihamnen som enbart kan nås via en smal gångbro. Den har en exteriör som är klädd i rostiga stålplattor och en varm interiör med vacker träpanel.

Hamnen i Göteborg får vacker bastu

Materialvalet förstärker dramaturgin bakom badet för besökarna, eftersom byggnaden ger intrycket av att alltid ha tillhört hamnen. Interiören i bastun är gjord av lärkträ som är tunn nog att reagera och anpassa sin form efter förändringar i temperatur och fuktighet.

Gb_sauna inside_2

Riktningen på lärkträt i taket och på väggarna i bastun, skapar en omfamnande miljö som fokuserar på utsikten genom det stora fönstret – över Frihamnen och stadskärnan. Den visuella kopplingen mellan det intima utrymmet och den ”fientliga” hamnen har spelat en avgörande roll för valet av plats.

Träfanér i taket och på väggarna

Bastuprojektet är planerat och byggt tillsammans med människor som bor i Göteborg. Man anser nämligen att det är viktigt att de framtida användarna till denna bastu i Frihamnen, får vara med om att utforma den. Byggteamet består av 24 personer och de arbetar som arkitekter, snickare och formgivare. En person arbetar till och med som kock.

Omklädningsrum

Bastun är en liten del av en stor och omfattande förnyelse av Frihamnen som kommer vara klar till Göteborgs 400-årsjubileum, år 2021. Jubileumsparken är en vision och en stark önskan om en grönare stad, där människor kan komma nära vattnet och grönskan i centrala Göteborg.

Duschrummet

Arkitekt: Raumlabor
Klient: Älvstranden Utveckling
Ansvariga arkitekter: Francesco Apuzzo och Jan Liesegang
Team: Bruno Gonçalves, Christian Göthner, Eduardo Conceição, Florian Stirnemann, Jordane Coquart, Katharina Spagl, Maria Garcia Perez, Mariana Marques da Silva, Martina Blom och Sam Dias Carvalho

GB_sauna_150319_2

Ritningar:

Fler berättelser
Centerpartiet skyskrapa ovanpå parkaden
Centerpartiet föreslår 133 meter hög skyskrapa i centrala Stockholm

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.