reflektiv vägg runt Central Park på Manhattan

Förslag på reflektiv vägg runt utgrävt Central Park vinner höghustävling

Under tidningen eVolo’s årliga höghustävling har de två designerna Yitan Sun och Jianshi Wu tagit fram ett förslag på en reflektiv vägg som ska göra New York’s största park mer tillgänglig för allmänheten. Det vinnande förslaget är en multifunktionell megakonstruktion som gräver sig ner och blottar Central Park’s berggrund.

Manhattan har länge varit Amerikas mest tätbefolkade stadsdel, med höga skyskrapor på en väldigt begränsad yta. Det enda undantaget är den 336 hektar stora urbana parken, ”Central Park”, som ligger i mitten av Manhattan. Dit beger sig New York-borna för att undkomma det hektiska stadslivet.

central-park-vagg-2

Genom att blotta berggrunden fås en ny terräng som vänder på det traditionella förhållandet mellan landskap och arkitektur. Man gör det lättare för besökare att överblicka parkområdet och ger de ockuperade utrymmena en direkt anslutning till naturen.

Den 300 meter höga och 30 meter djupa konstruktionen frigör en total markyta på 1800 hektar, vilket ungefär 80 gånger större än Empire State Building. Genom att täcka samtliga sidor på Central Park, bryter konstruktionen den traditionella uppfattningen av storskaliga höghus utan att ockupera värdefull markyta från Manhattan.

Jorden som tas bort från den ursprungliga parken förflyttas till andra stadsdelar. Detta skapar ett urbant förhållande, där landskapet fungerar som en naturlig del av staden. Parkområdet täcks med en reflektiv vägg i glas som ger intrycket av oändligheten och tillför en ny horisont mitt på Manhattan.

central-park-vagg-1

Fler berättelser
Lysande skor från Orphe
Lysande skor från Orphe – Designade LED-skor med blinkande sula

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.