Reiulf Ramstad fritidshus i Norge

Reiulf Ramstad Arkitekter ritar kantiga fritidshus vid norsk dalgång

Oslo-baserade arkitektbyrån Reiulf Ramstad Arkitekter har ritat ett par kantiga fritidshus i sluttningen av en norsk dalgång. Tomten är uppdelad i två stycken separata volymer för att minimera påverkan på naturen.

Det är tänkt som en familjereträtt i byn Røldal, som ligger ungefär 300 km väster om Oslo på norra sidan av sjön Røldalsvatnet. Reilulf Ramstad’s fritidshus ligger precis i sluttningen av den dalgång som sträcker sig genom byn, med en ostörd utsikt över det norska landskapet.

Trähus med utsikt över dalgång
Trähus med kantig geometrisk form och utsikt

Uppdelat fritidshus vid dalgång

Fritidshuset i Røldal definieras av en kompakt och geometrisk form. Man har prioriterat att bevara så mycket av det omgivande landskapet som möjligt, vilket resulterat i två separata byggnadskroppar.

Byggnadskropparna består av ett litet modernt trähus och ett annex, som tillsammans för en dialog med omgivningen och naturen. Genom att dela upp strukturerna kan man tillgodose behovet av hög flexibilitet, samt inhysa olika familjekompositioner i separata utrymmen.

Den artikulerade delen på byggnaden är anpassad efter den branta terrängen. Den är också utformad för att skapa sammankopplade nivåer och för att ta tillvara på den omfattande utsikten över skog och sluttning.

Reiulf Ramstad Arkitekter modell över fritidshus i sluttning
Fysisk modell över byggnaderna och den sluttande tomten

Fakta om Reiulf Ramstad Arkitekter & projektet

Reiulf Ramstad Arkitekter är en oberoende arkitektbyrå i Oslo, med en divergent portfölj av byggnader och uppdrag. Projekten är oftast geografiskt utspridda och sträcker sig från urbana miljöer till orörda landskap. RRA’s portfölj innefattar projekt som varierar i förhållande till skala, sammanhang, budget och funktion.

– Vi har haft ett rykte om att skapa djärv, enkel arkitektur med en stark koppling till den skandinaviska sammanhanget och imponerande skandinaviska landskapet i synnerhet.

RRA är en arkitektbyrå baserad på kunskap och en tydlig arkitektonisk ideologi. Man arbetar mycket med en konceptuell strategi, kombinerat med tidigare erfarenheter från tidigare genomförda projekt. Reiulf Ramstad består av 13 nyexaminerade arkitekter, en VD och två stycken administratörer. Man har också alltid mellan 2-4 permanenta öppningar för studenter inom arkitektur.

Stora fönster ger en ostörd utsikt
Stora fönster maximerar utsikten över landskapet

Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter
Byggnadstyp: Bostadshus
Plats: Røldal i Norway
Klient: Privat
Area: 63 + 11 kvm
Status: Under uppbyggnad
Renderingar: RRA

roldal_5rra

Ritningar och skisser:

Fler berättelser
Osannolik våning i Moskva med högt i tak & stora fönster

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.