Pagoden i Göteborg renoveras till kontor med ljust atrium

Pagoden byggdes under 1920-talet och användes då som förvaringshus för Tobaksmonopolet i Göteborgs Hamn. Byggnaden ritades av Svenska arkitekten Cyriluss Johansson och blev snabbt ett starkt landmärke i Göteborg, med sin exotiska öst-inspirerade arkitektur.

pagoden renoveras i Göteborgs hamn
Framsidan på byggnaden har en ståtlig öst-inspirerade arkitektur

Under senare tid har byggnaden tyvärr fått stå övergiven en längre tid, ända fram tills nu då Semrén & Månsson i samarbete med ByggGöta fått uppdraget att renovera och ge Pagoden ett nytt liv. Den inre mörka kärnan har designats om till ett stort ljust atrium som sträcker sig över flera våningsplan.

Renovering av Pagoden i Göteborg

Man har utan att röra sig utanför de skyddade och historiska gränserna, lyckats skapa ljusa, nutida kontor, ett stort vackert atrium, samt öppnat upp delar av fasaden för att ljussätta de tidigare mörka våningsplanen.

Atrium inuti Pagoden

År 2012 tilldelades Semrén & Månsson, Per & Alma Olssons pris för sitt lyckade arbete med Pagoden. Magnus Månsson som är VD, säger att det är ett bevis på att deras filosofi faktiskt fungerar. På bilderna ser man ett tidigare mörkt lagerplan som konverterats till ett stort ljust atrium i vitt med moderna möbler och träpaneler.

Atrium med utsikt

Byggnaden består av två källarvåningar, parkeringsplatser och sju våningsplan ovanför marken. Pagoden kommer nu åter igen att kunna tillföra liv till platsen och är nyckeln till den framtida stadsplanen för hela området.

Detalj på betongfundamenten i interiören

Mellan de murade kryssen i tegelväggen har man satt in glasfönster för att förbättra ljusinsläppet. I interiören har man blandad betong och glas med trädetaljer, för att skapa en modern och uppfriskande kontorsmiljö.

Utsikt över hamnområdet

Pagoden är ett talande exempel för 1920-talets byggnadsteknik. Det bästa från den tiden har nu förts vidare in i 2000-talet, tack vare en lyckad renovering av Semrén & Månsson. Den Q-märkta byggnaden med sina 12000 kvm kontorsyta, utsågs nämligen till en av Göteborgs två bästa byggnader år 2012.

Pagoden från utsidan

Projektet är ett lyckat exempel på hur en modern upprustning av en gammal byggnad kan genomföras med minimal påverkan på dess arkitektur.

Hamnen

Fler berättelser
Bum Shack: Värmehydda av Ulf Mejergren Architects

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.