Restaurant Frantzén i gamla stan får ny interiör

Restaurant Frantzén i gamla stan har fått en ny interiör av Arkitema Architects och Studio Feuer. Inspirationen till den nya interiören har precis som maten hämtats från Japansk gastronomi i kombination med en ursvensk enkelhet.

Ny interiör för Restaurant Frantzén i gamla stan

Idéen med inredningen är presentera en känsla av förfinad Svensk bonnighet tillsammans med en japansk materialkänsla. Därför har man enbart använt sig av diskreta material som lin, kalksten, skinn och furu.

frangamlastan7

– Vi har arbetat med lokala och traditionella material och använt dem med stor omsorg om detaljerna. Samtidigt ska inredningen framhäva maten och inte sig själv, säger Ida Wanler, inredningsarkitekt och kreativ ledare, Arkitema Architects.

frangamlastan2

För att förhöja matupplevelsen har den 50 kvm stora restaurangen öppnats upp till att ge full inblick i köket. Från hela lokalen kan nu samtliga av de 22 sittande matgästerna se hur kockarna arbetar och lagar maten. Restaurant Frantzén är rankad på 23:e plats på listan av världens bästa restauranger och har två stycken stjärnor i Guide Michelin.

frangamlastan1

Om man bortser från de specialdesignade stolarna som fanns i restaurangen tidigare så har nästan allt gjorts om. Funktioner för kassa och servering, garderober, toaletter och vindfång finns nu samlade i rejäla furuboxar. En grov sisalmatta har placerats på golvet och saltglaserat kakel täcker väggarna i kök och badrum.

frangamlastan6

Linnedukarna på borden är de ljusaste punkterna i restaurangen och de formar en scen för avsmakningsmenyns 18 rätter. En ny köksbänk ger plats för dubbelt så många sittande gäster som tidigare och på samma kalkstensskiva skapas och äts mat.

frangamlastan8

Arkitekt: Arkitema Architects, Studio Feuer och ljusdesigner Lina Färje
Plats: Lilla Nygatan 21, Gamla Stan, Stockholm
Kund: Restaurant Frantzén
År: 2014
Area: 50 kvm

frangamlastan3

frangamlastan4

Fler berättelser
Humoristiska animerade porträtt av Romain Laurent

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.