Röd klänning av Nervous System består av 3D-utskrivna blad

Museum of Fine Arts i Boston har beställt en röd klänning av designstudion Nervous System som utforskar sambandet mellan mode och teknik. Tanken är att klädesplagget ska förändra sättet designers skapar klädesplagg och sättet vi konsumenter interagerar med våra kläder.

Plagget kommer att visas på utställningen #techstyle, som invigs den 6 mars och pågår fram till 10 juli 2016. Det är en röd klänning med kinematiska element som hämtar inspiration från skal, fjädrar och blad.

3d-utskriven röd klänning med kinetiska blad

Nervous System har utvecklat ett nytt textilspråk för kinematik, där klänningen kan anpassas efter användarens kroppsmått med hjälp av en 3D-skanner. Samtliga element kan anpassas individuellt och varieras i längd, riktning och form.

De 3D-utskrivna bladen är gjorda av slitstarkt nylon och sitter monterade på ett underliggande ramverk bestående av triangulära paneler. Dessa paneler är klädda med ett landskap av riktade blad som överlappar varandra.

3d-klanning-2

Klänningen består av totalt 1600 unika delar som sammankopplas med 2600 gångjärn. Den tillverkas med selektiv lasersintring, en metod som möjliggör att plagget kan skapas i ett stycke för att användas direkt.

För att detta skulle vara möjligt har man varit tvungna att utveckla en egen mjukvara för design och simulering. De överlappande bladen krävde nämligen en ny strategi för att lyckas komprimera plagget på ett effektivt sätt innan 3D-utskriften.

3d-klanning-3

Fler berättelser
Skrivbordet BLK är byggd med löstagbara delar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.