Samsung Serif TV

Samsung Serif TV – Mer designad som möbel än teknisk produkt

Designbröderna Ronan och Erwin Bouroullec från Paris har samarbetat med Samsung för att skapa Serif TV. Produkten visades upp under London Design Festival 2015. Det som är speciellt med Samsung Serif TV, är att den påminner mer om en designad möbel än en teknisk produkt.

Olika storlekar för Samsung Serif TV
Serif TV finns i olika storlekar och färger

Unik design och gränssnitt

Till skillnad från dagens supertunna skärmar är Samsung Serif TV ett nytt slags koncept som tagits fram för att passa in naturligt i hemmet. Detta är Ronan & Erwin Bouroullec’s första projekt med anknytning till elektronik.

Designen togs fram genom en studie av TV:n som objekt och huruvida den samspelar med omgivningen. Den slutgiltiga designen är resultatet från ett flertal ritningar, dator-modeller och prototyper av lera och trä.

Framifrån ser den ut som en sömlös och enfärgad ram. I profil har den en form som kan liknas vid ett stort ”I”. Fördelen med den breddade kanten längst upp på TV:n är att den kan användas som hyllförvaring. Detta gör att den integrerar bättre med vardagsrummet.

En panel på baksidan bestående av vävt tyg, trycks på plats för att dölja anslutningarna. På så sätt kan utseendet varieras, vilket gör det möjligt för Serif TV att stå var som helst i rummet. Mönstret på tyget har valts ut för att åstadkomma en gardin-liknande effekt.

Bouroullec Samsung Serif TV
Sidovy med den platta ramen som formar en hylla

Bröderna Bouroullec har också utvecklat ett eget gränssnitt till Samsung Serif TV. Detta inkluderar en övergång mellan standby-läget och de normala visningsalternativen. Användargränssnittet tillämpar ett slags filter över innehållet, som ger en abstrakt bild av allt som inträffar i bakgrunden.

Funktionen kallas för ”curtain mode” och när den är aktiverad har användaren tillgång till praktiska tjänster som en bluetooth-högtalare, klocka, fotogalleri och ett flertal appar.

bouroullec-samsung-4
Textilier gör att TV:n passar bättre in i rummet

Fakta om Samsung Serif TV & bröderna Bouroullec

Samsung Serif TV finns tillgänglig i storlekarna 40, 32 och 21 tum och i tre stycken färger: Elfenbensvitt, mörkblått och rött. Priserna i Sverige varierar mellan 14990 kr för 40 tum, 9990 kr för 32 tum och 6990 kr för 21 tum. Mer information om projektet hittas på Samsung’s hemsida.

Designerna Ronan and Erwan Bouroullec har arbetat tillsammans i över 20 år och mest känd för sina möbler. De har bland annat designat produkter för ledande företag som Artek, Alessi och Vitra. Serif TV är dock designduon’s första tekniska produkt. Om man är intresserad av att läsa mer om projektet så har Tyska nättidningen iGNANT gjort ett omfattande reportage om designprocessen.

bouroullec-samsung-3

Fler berättelser
Konceptuellt klipphus av OPA vid Egeiska havet

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.