Lobby i Scandic Haymarket Stockholm

Scandic Haymarket Stockholm – Anrika PUB-huset byggs om till hotell

Under våren 2016 slog ett nytt hotell upp portarna i det anrika PUB-huset vid Hötorget. Det är hotellkedjan Scandic som befunnit sig i en expansiv fas och storsatsat med bygga Scandic Haymarket Stockholm. Hotellet är tänkt att bli en klassiker för både internationella gäster och Stockholmarna själva.

Scandic Haymarket Stockholm
Plan 2 med egen biograf och konferensrum

PUB-huset har restaurerats

Interiören är en kombination av framtid, nutid och dåtid, med klassiska Art Deco-detaljer som kontrasterar mot moderna designelement och material. Interiören i den historiska byggnaden har därför restaureras för att bevara dess klassiska charm. Man har även arbetat med att lyfta fram byggnadens originaldetaljer, eftersom PUB-huset är ett av Stockholms äldsta varuhus och ett omtyckt inslag i stadsbilden.

PUB-huset består av flera sammansatta byggnadskroppar som uppfördes mellan 1916 och 1959. Flera framstående arkitekter som Hakon Ahlberg, Arthur von Schmalensee, Cyrillus Johansson, samt Erik och Tore Ahlsén har varit delaktiga i PUB-husets utförande.

Scandic Haymarket Stockholm i PUB-huset
Framsidan på PUB-huset och huvudentrén till hotellet

Väl inuti byggnaden möts man av en tid präglad av elegans och optimism. En entré utsmyckad med Art Deco-detaljer som övergår i en imponerande trappa, vilken leder upp till en restaurang med öppet kök. Här kan besökare slå sig ner och äta middag eller bara ta en drink med kompisgänget.

Restaurangkoncepten erbjuder en smakupplevelse utöver det vanliga med detaljer byggnadens ursprungliga glansdagar. Scandic Haymarket Stockholm erbjuder tre stycken utvalda koncept. Det första är Gretas, som är en nytolkning av 20-talets explosion av medvetenhet och glamour. De två andra koncepten är amerikanska brasseriet Paul’s och baren Americain som erbjuder karibiska influenser. Hotellet inhyser också en event- och konferensavdelning med plats för över 1000 personer.

20160121_scandic_haymarket_0025
Garderob och möbler i juniorsvit

Inspiration från Greta Garbo

Inspirationen till Scandic Haymarket är hämtad från filmvärlden, eftersom Greta Garbo påbörjade sin karriär som expedit och modell på hattavdelningen i PUB-huset innan Hollywood-karriären tog fart.

– Haymarket är vår mest spännande satsning hittills och tillför något som inte tidigare funnits i Scandics historia. Med satsningen på signaturhotell går vi utanför ramarna och skapar hotell med individuell karaktär och unika upplevelser, säger Lars Sandberg, hotelldirektör för Scandic Haymarket.

Hotellrum i Haymarket by Scandic
20-tals tema i samtliga hotellrum

Kort om Scandic Haymarket

Totalt har Scandic Haymarket Stockholm 405 rum, en restaurang, eventvåning, bio, samt en bar och ett café. Hotellrummen är dekorerade med specialdesignade textilier, marmor, sammet, tapeter och roséfärgade kranar. Väggarna ät täckta med en originell fotokonst, för att sätta personlig prägel på rummen.

Hotellet innefattar en yta på nästan 16500 kvadratmeter, inklusive 3000 kvadratmeter för restaurang- och möteslokaler. Utformningen av de nya lokalerna har skett tillsammans med fastighetsbolaget AxFast. Haymarket by Scandic slog upp sina portar för första gången under maj 2016.

20160121_scandic_haymarket_0018

Fler bilder och renderingar på hotellrummen:

Uppdatering: Denna artikel har uppdaterats med textändringar och nya bilder på hotellrummen.

Fler berättelser
Unika bilder från Google’s datahallar runt om i världen

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.