Självporträtt från 7000 flaskkorkar av Mary Ellen Croteau

Konstnären Mary Ellen Croteau från Chicago har gjort ett självporträtt från 7000 olikfärgade flaskkorkar som en del av ett återvinningsprojekt.

MaryEllenCroteau - självporträtt av flaskkorkar från plastflaskor

Det är ett stort problem idag att väldigt många typer av flaskkorkar är tillverkade av plastsorter som inte går att återvinna. Därför vill Mary Ellen Croteau återanvända dessa korkar inom andra projekt med längre livscykel än vanliga plastflaskor och det är på den vägen självporträttet kom till. Förutom porträttet har hon också använt plasten till att bygga närbilder av två stycken ögon, två landskapstavlor och skulpturer för konstinstallationer.

MaryEllenCroteau2

”Jag tror starkt på kraften i det visuella, och mitt arbete är min röst: En social kritik och visuell utmaning till allt kulturskräp vi tvångsmatas med varje dag. Min konst handlar om att se på saker på ett annorlunda sätt och syftar till att underminera den nuvarande situationen med kvickhet och humor.”

MaryEllenCroteau8

Självporträttet som täcker en yta på 2,4 x 2,1 meter har täckts med runda korkar i olika färger. Detta resulterar i en detaljrik och effektfull yta med symmetri. Förutom porträttet så har två detaljerade närbilder också gjorts på ögonen.

MaryEllenCroteau10

Ögat i närbilden ovan är 5 gånger mer detaljerat än ögat i det stora porträttet. Ögat tillhör en god vän till Mary Ellen Croteau som heter Elin och bor i Örebro, Sverige.

MaryEllenCroteau6

MaryEllenCroteau11

MaryEllenCroteau7

MaryEllenCroteau9

MaryEllenCroteau3

MaryEllenCroteau4

MaryEllenCroteau5

Fler berättelser
Moderna prefabricerade bostäder från Coodo

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.