Skyskrapa av trä från Berg | C.F. Møller Architects

Arkitekterna Berg | C.F. Møller har föreslagit en 34 våningar hög skyskrapa av trä i en arkitekturtävling för HSB Stockholm.

skyskrapa av trä

För de som ej känner till HSB Stockholm så är det Sveriges största bostadsförvaltningsföretag och de firar sitt hundraårsjubileum år 2023. Deras tävling om att bygga framtidens bostadshus har totalt 3 stycken deltagare: Equator Stockholm tillsammans med Mojang, Utopia arkitekter och Rosenberg arkitekter samt Berg | C.F. Møller Architects vilka samarbetar med DinellJohansson.

cfmwoodenskyscraper2

Arkitektfirma: Berg | C.F. Møller
Plan: 34 st
Material: Trä
Beställare: HSB Stockholm
Foton: Berg | C.F. Møller Architects

cfmwoodenskyscraper3

Det unika med Berg | C.F. Møller’s förslag är dels materialvalet som till största delen är trä, förutom inre kärnan som består av betong. Varför just trä? Det är ett starkt och lätt material vilket tillhör de vanligaste i Sverige utan några som helst restavfall. Det är också väldigt brandsäkert eftersom 15% av dess massa består utav vatten som hinner avdunsta innan det fattar eld. Byggnaden planeras också vara miljöanpassad med energisnåla, glastäckta verandor och solpaneler på taket. På entréplan hoppas man kunna inrymma ett café och en förskola.

cfmwoodenskyscraper4

Finishen för väggar och tak i skyskrapans lägenheter känns rå och naturlig, då den på grund av säkerhetssjäl också är tillverkad av trä.

X:PROJEKT179 HSB Västerbroplan�1_AModellPlaner Model (1)

Print

Fler berättelser
Land Rover Defender får två extra hjul av Kahn Design

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.