Metro Arkitekter har på uppdrag av Lunds kommun och Trafikverket ritat en ny cykel- och gångbro över järnvägen, norr om Lunds Centralstationen.

0945_photo Felix Gerlach - Skyttelbron

Bild: Felix Gerlach

Den så kallade Skyttelbron är en tredje anslutning över järnvägen i området och ligger intill Lunds nya stadshus. Norr om bron finns det en övergång i höjd med Clemenstorget och söder om bron finns en underjordisk tunnel som kallas för Ryde’s undergång.

1291_photo Felix Gerlach

Bild: Felix Gerlach

Den stora utmaningen i detta projekt låg varken i räkningsarbetet eller i samordningen av de inblandade parterna. Utan den stora utmaningen låg främst i huruvida gestaltningen Metro tagit fram tillsammans med kommunen, skulle klara av den detaljerade designplanen och alla krav från Trafikverket.

1036_photo Felix Gerlach

Bild: Felix Gerlach

Designen kan delas upp i tre stycken huvudsakliga idéer. Den första är färg, eftersom man ville skapa en färgglad miljö där näst intill allt är grått, brunt och grönt. Man valde därför att arbeta med varma kulörer som färgsätter varje trappsteg och platform. Färgerna är väl synliga utifrån och fungerar som ett filter för ljuset.

1060_photo Felix Gerlach

Bild: Felix Gerlach

Idé nummer två är enkelheten, dvs en enkel design. Man ville använda så få material som möjligt till en så pass enkel form som möjligt. Det rör sig om färgat glas, betong och RHEINZINK (titaniumzink).

140203_Metro_Skyttelbron_9416_photo Rafael Palomo

Bild: Rafael Palomo

Sista idén har och göra med trapporna som rör sig runt hissarna och ner totalt 6 meter mot plattformen. De ger ett skulpturalt intryck med sina grönaktiga glasväggarna som rör sig sektionsvis i höjdled.

140310_Metro_Skyttelbron_9512_photo Rafael Palomo

Bild: Rafael Palomo

Byggnaden tar hänsyn till miljön tack vare materialen och konstruktionen. Titaniumzinket tål den hårda miljön och behöver begränsad underhåll för att stå sig. Konstruktionen var tvungen att vara enkel att bygga, eftersom bron skulle byggas vid sidan av spåren och sedan flyttas och monteras på plats under natten, på helgerna. Budgeten var begränsad till 36 miljoner SEK.

140203_Metro_Skyttelbron_9421_photo Rafael Palomo

Bild: Rafael Palomo

Arkitekt: Metro Arkitekter (SWECO ARCHITECTS)
Namn: Skyttelbron
Typ: Cykel och gångbro
Team: Rafael Palomo, Claes R Janson (ansvarig arkitekt), Mikael Dankull (ingenjör), Karin Andersson, Alberto Tenti.
Plats: Lunds Centralstation, Lund
Utvecklare: Lunds kommun, Trafikverket
År: 2014
Fotografi: Felix Gerlach, Rafael Palomo

0937_photo Felix Gerlach

Bild: Felix Gerlach

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.