Sluttningshus i Spanien
Bilder: Jesus Granada

Sluttningshus vid Medelhavet med drakskinns-liknande fasad av GilBartolome

Madrid-baserade arkitektbyrån GilBartolome Architects har ritat ett sluttningshus i en brant kulle vid Medelhavet. Projektet är genomfört på uppdrag av ett ungt par med en svår tomt som ligger i 42 graders lutning.

GilBartolome - sluttningshus med drakskinns-liknande fasad

Uppgiften har varit att integrera huset i det omslutande landskapet på bästa möjliga sätt och att rikta boytorna mot havet. Utöver den svåra tomten har projektet också genomförts med en extremt tight budget. Det har dock inte hindrat arkitekterna och klienterna från att komma med ambitiösa idéer.

GilBartolome - house on the Cliff 4

Formen och det udda metalltaket gör det svårt att skilja på vad som är naturligt och artificiellt. Sett ovanifrån ger det intrycket av vågor i havet och sett underifrån ser det ut som drakskinn. Detta sluttningshus sträcker sig över två våningsplan. Det börjar med ett stort terrassformat vardagsrum som följer branten på kullen, för att sedan ansluta till en fribärande terrass med pool och en andra våning.

GilBartolome - house on the Cliff 3

Eftersom huset ”Casa Del Acantilado” ligger begravt i den branta slänten, kan det dra nytta av den svala marktemperaturen som är konstant 19,5 grader celsius året runt. Boytorna är inneslutna i ett skal av armerad betong för att ta tillvara på luftflödena från havet och rama in utsikten.

Skalet till detta sluttningshus stöds av murar, placerade på ett avstånd av 14,5 meter från varandra. På grund av detta behövs inga andra interna stödpelare eller väggar. Interiören är utformad som en öppen planlösning med aktivitetsöar och kan vid behov användas till auditorium eller en scen för 70 personer. Layouten är fördelaktig vid större tillställningar eftersom rummets glasväggar kan öppnas upp mot terrassen.

GilBartolome - house on the Cliff 5

Casa Del Acantilado består av två komplexa element som gått att genomföra ekonomiskt, tack vare ett par tekniska innovationer. Det patenterade taket är tillverkat genom ett handgjort formsättningssystem, byggt av den lokala ingenjören Dr. Manuel Rojas, genom användandet av deformerbara metallnät. Taket är gjort av zinkfjäll, tillverkade för hand från råmaterial och monterade manuellt.

GilBartolome - house on the Cliff 10

Byggprocessen för Casa Del Acantilado har varit starkt beroende av hantverk och lokal arbetskraft. Eftersom sluttningshuset byggdes under värsta finanskrisen med över 26% arbetslöshet, har man kunnat spara pengar genom att undvika industriella byggsystem och istället tillämpa manuell arbetskraft.

GilBartolome - house on the Cliff 6

Ett exempel på detta är det komplexa taket som baserats på ett manuellt formsättningsarbete. Plattorna är både tillverkade och monterade för hand. Möblerna i interiören är också tillverkade för hand av glasfiber och polyester, med hjälp av digitala designprogram.

Energiprestandan är god eftersom detta sluttningshus ligger insänkt i kullen och kan dra fördel av den konstanta temperaturen på 19,5 grader celsius. Mellan själva huset och kullen finns det en 40 cm bred luftficka som används för att reglera temperaturen under året med hjälp av sensorer. Tack vare smarta funktioner och isolering  så behöver inte Casa Del Acantilado någon form av uppvärmning eller nedkylning under året.

GilBartolome - house on the Cliff 9

Arkitekt: GilBartolome Architects
Ansvariga arkitekter: Pablo Gil and Jaime Bartolomé
Medarbetare: Alfonso Peralta, Fabián Andrés Lizarazo, Blanca Perez
Byggnadsingenjör: Juan Diego Guarderas
Projektledare: Beatriz Moreno, Grupo S.C.O

GilBartolome - house on the Cliff 8

Entreprenör: José Manuel Jiménez, Hispánica de Morteros
Konstruktion: Juan Rey , Mecanismo S.L. / Manuel Rojas, Elesdopa S.L
Markarbeten: Jose Santos , SITE
Takdäck: Zacarías Timón, Cerrajería Salinero S.L.
Fotografi: Jesus Granada

GilBartolome - house on the Cliff 7

Ritningar och skisser:

Fler berättelser
Bond-filmen innehåller bilar från Jaguar och Land Rover
Nya Bond-filmen innehåller bilar från Jaguar & Land Rover

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.