Designvarumärket Smaller Objects grundades år 2015 av Svenska arkitekttrion Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune. Nu breddar man kollektionen ytterligare med nya väldesignade vardagsföremål, skapade av framstående internationella formgivare.

SmallerObjects-Tab-Note

Anteckningsboken Tab Note av Nendo

Under Stockholm Design Week 2016 presenterar Smaller Objects nio nya produkter från världsledande designers som Nendo, Jin Kuramoto, Luca Nichetto, Giulio Cappellini och glasformgivaren Ingegerd Råman.

– Det är väldigt roligt att få bjuda in våra vänner till Smaller Objects. Vi har breddad kollektionen och introducerar några nya material, bl. a. läder, stål och papper, säger Mårten Claesson.

SmallerObjects-Panama2

Hattpinnen Panama av Claesson Koivisto Rune

Kollektionen innefattar bland annat en skål av Ingegerd Råman som formgavs till restaurangen One Happy Cloud i Stockholm år 1997.

En vinkylare av Claesson Koivisto Rune är svarvad ur ett stycke täljsten med en unik förmåga att lagra temperaturen. Ett set av järnunderlägg för heta kastruller är gjorda i form av en hyllning till den traditionella järnspisen. Arkitekttrion har också tagit fram en elegant hattpinne i ask, eftersom hatten åter har blivit trendig.

SmallerObjects-Flat-Iron

Grytunderlägget Flat Iron av Claesson Koivisto Rune

Venedigdesignern Luca Nichetto har tagit fram en diskret espressokopp med ett stängt öra som passar perfekt mellan tummen och pekfingret.

SmallerObjects-Cold-Cooler_InContext

Vinkylaren Cold Cooler av Claesson Koivisto Rune

Designfirman Nendo i Japan har skapat en anteckningsbok, vars sidor har en L-formad perforering som kan vikas ut till flikar.

Japanska designern Jin Kuramoto, mannen bakom möbelkollektionen Nadia, har gjort en skål av värmepressad polyesterväv för förvaring av nycklar och småsaker.

SmallerObjects-Little-Big-Ear_InContext

Espressokoppen Little Big Ear av Luca Nichetto

Ola Rune säger att han upplever ett växande intresse för det småskaliga och liknar Smaller Objects vid Slow Food-rörelsen. Istället för att massproducera föremålen arbetar man med små tillverkare och producerar små upplagor.

Produkterna finns till försäljning på den egna hemsidan och hos utvalda internationella formgivare.

SmallerObjects-Phantom2

Skålen Phantom av Jin Kuramoto

I samband med lanseringen presenterar arkitektgruppen Claesson Koivisto Rune också en ny ersättningsmodell som utmanar den nuvarande designbranschen. Istället för en traditionell royalty på 2-5% ger Smaller Objects nu sina formgivare 75% av intäkterna från återförsäljare.

– För att realisera designerns idéer har vi inspirerats av en ny delningsekonomi. Till skillnad från traditionella modeller bekostar nu designern den egna tillverkningen och erhåller samtidigt en större andel av listpriset, berättar Eero Koivisto.

SmallerObjects-One-Happy-Cloud_InContext

Skålen One Happy Cloud av Ingegerd Råman

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.