Snäckskal NASA
Bilder: StudioKCA

Snäckskal i aluminum fångar upp ljudet från NASA’s satelliter

StudioKCA har på uppdrag av Nasa designat ”Orbit Pavilion” – en installation i aluminium, formad som ett snäckskal. Syftet med installationen är att fånga upp ljudet från satelliter i omloppsbana runt jorden.

NASA Orbit Pavilion är formad som ett snäckskal

Satelliterna befinner sig på en höjd av 800 km ovanför jorden. Där skickar de och tar emot data om biosfären, atmosfären, rymden och haven, utan att vi på jorden märker av dem. Nasa vill nu med detta snäckskal, uppmärksamma de osynliga ljuden och rotationsbanorna som 19 stycken satelliter åstadkommer när de kretsar kring jorden.

Lyssna på satelliter med NASA Orbit Pavilion

Orbit Pavilion är en mobil utställning som kan förstärka totalt 20 distinkta ljud, från de 19 satelliterna och den internationella rymdstationen ISS. Paviljongen visades upp för första gången under sommaren 2015 på World Science Festival i New York. För närvarande står den i ett labb i Pasadena, men kommer under sommaren 2016 att flyttas till en botanisk trädgård i San Merino, Kalifornien.

Inuti Nasa's snäckskal

Installationen består av 72 vattenskurna aluminium-paneler, fastbultade i ett ramverk av aluminiumrör. Varje panel är perforerad på ett sätt som förhindrar att satellitljuden förvrängs.

Konstruktionen står på en bas av 163 CNC-frästa speglar, samt en inre ljudkammare i mitten av paviljongen. Kammaren är omringad av 24 högtalare, vars uppgift är att förstärka det översatta ljudet från varje satellit.

Anledningen till varför paviljongen är designad som ett snäckskal, beror just på att formen har en förmåga att förstora upp ljud.

NASA-Orbit-Pavilion-satelliter-rymden-2

Fler berättelser
Emily Blincoe sorterar godis efter färg

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.